Швеція та Фінляндія нададуть рекордну військову допомогу Україні

19:16, 17.11.2022
Швеція та Фінляндія нададуть рекордну військову допомогу Україні

Швеція надасть Україні військової допомоги на рекордні $287 млн. (Фото з відкритих джерел)

Фінляндія анонсувала найбільший з початку війни  черговий пакет оборонного обладнання для України на суму 55,6 млн євро. Відповідне рішення було прийнято президентом Фінляндії 17 листопада 2022 року на пропозицію уряду.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться на офіційному сайті Міноборони Фінляндії. 

 

Це буде вже десятий за рахунком пакет оборонної допомоги Україні, вартість якого становить 55,6 млн євро. Загальна вартість усіх пакетів оборонної допомоги, наданих Фінляндією Україні, наразі становить 160,4 млн євро.

 

«Україна продовжує потребувати підтримки у захисті своєї території. Спектр оборонної допомоги, яка зараз надсилається, є найбільшим на сьогоднішній день»,- сказав міністр оборони Антті Кайкконен. 

 

З оперативних міркувань та з метою забезпечення доставки допомоги до місця призначення, більш детальна інформація щодо змісту допомоги, способу доставки та графіку не надається.

 

При прийнятті рішення про надання додаткової допомоги були враховані як потреби України, так і ресурси Сил оборони Фінляндії.

 

Як відомо, Швеція направить в Україну системи протиповітряної оборони, але з міркувань безпеки не може сказати, які саме.

 

Риксдаг — парламент Швеції також схвалив надання Україні військової допомоги на рекордні $287 млн впродовж 2022 року, повідомляється на сайті парламенту.

 

До пакету допомоги входять системи протиповітряної оборони, боєприпаси, бронетехніка, індивідуальне спорядження, зокрема зимові комплекти одягу та засоби захисту тіла, обладнання для наведення гармат, намети та маскувальні сітки.

 

Парламент Швеції підкреслює, що рішення було ухвалене попри те, що питання було винесене менш ніж за два робочі дні до його розгляду.

 

Раніше прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон говорив, що цей пакет військової допомоги Україні є найбільшим з початку повномасштабної війни РФ проти України: його сума на 1 мільярд крон більша за всі попередні пакети, разом узяті.

 

«Очевидно, що Україна добре захищається від російського наступу, далеко за межами очікувань, і частковим поясненням цього є те, що вони отримують широку підтримку з боку інших країн», - заявив Крістерссон напередодні.

 

Раніше шведський міністр оборони Йонсон обіцяв, що Швеція надасть Україні більш сучасне озброєння як ілюстрацію своєї нової оборонної політики. Також він запевнив, що Швеція буде більш активно підтримувати Київ у його війні проти Росії.

 

Як повідомляла УМ, Фінляндія обмежила туристичні візи для громадян росії, які, тікаючи від мобілізації. масово виїжджають за кордон. Обмеження вступили в силу 30 вересня.