Придбаний поляками Bayraktar для України назвали «Маріком» на честь Маріуполя

12:01, 12.11.2022
Придбаний поляками Bayraktar для України назвали «Маріком» на честь Маріуполя

Bayraktar називатиметься “Марік”, оскільки так кажуть жителі Маріуполя.

Ударний безпілотник Bayraktar, придбаний для потреб ЗСУ за зібрані поляками кошти, вже підготовили до відправки в Україну. Дрон назвали «Маріком» на честь Маріуполя.

 

Як інформує Україна молода, про це у Фейсбуці  повідомив ініціатор збору коштів на Bayraktar, відомий польський журналіст та громадський діяч Славомір Сєраковський.

 

«Наш Bayraktar називатиметься “Марік”, оскільки так кажуть жителі Маріуполя, куди вони мають намір повернутися після того, як його буде звільнено»,- написав Сєраковський.

 

Він додав, що попросив утікачів від війни, які родом з Маріуполя, надати свої пропозиції назви дрона і вона запропонувати цей варіант.

 

За його словами, цю назву вже написано польською мовою з одного боку безпілотника, українською - з другого.

 

Сєраковський повідомив, що польський Bayraktar вже виготовлено, він запакований і готовий до транспортування в Україну. Зараз між компанією Baykar і Міністерством оборони України узгоджуються останні деталі. Відтак потрібно буде перевезти безпілотник, що фінансуватиметься з коштів, зібраних на його купівлю.

 

Польський активіст також поінформував, що вже попередньо узгоджено, на які проєкти в Україні буде направлено кошти, зібрані у Польщі на безпілотник.

 

Як відомо, у Польщі наприкінці липня зібрали 100% коштів на Bayraktar для України (понад 5 млн дол.). Кошти в межах акції "Купімо Україні Bayraktar", що тривала упродовж місяця, переказали понад 200 тис. людей. 

 

Сєраковський висловив сподівання, що турецький виробник передасть “польський” Bayraktar Україні безкоштовно, як у випадку з литовським безпілотником чи трьома безпілотниками фонду Сергія Притули.

 

Згодом компанія Baykar підтвердила, що передасть Україні “польський” Bayraktar безкоштовно, а зібрані на безпілотник кошти буде витрачено на гуманітарні проєкти в Україні. 

 

Як повідомляла УМ, польський  безпілотник «Байрактар» турецька компанія Baykar передасть безкоштовно Україні. Зібрані у Польщі на нього кошти буде витрачено на гуманітарні цілі.