Туреччина заборонила російським літакам проліт через свій повітряний простір

11:10, 08.11.2022
Туреччина заборонила російським літакам проліт через свій повітряний простір

російські літаки не можуть літати у турецькому небі. (Фото з відкритих джерел)

Офіційна Анкара заборонила проліт через повітряний простір своєї країни російським літакам з подвійною реєстрацією ще з 1 листопада.

 

Як інформує Україна молода, про це лише через тиждень після офіційної заборони  повідомляє російський "Інтерфакс" у вівторок, 8 листопада.

 

Зазначається, що представник мінтрансу рф повідомив агенції, що відомство проведе переговори з Туреччиною через її рішення обмежити польоти для повітряних суден з подвійною реєстрацією.

 

Видання пояснює, що після введення санкцій російські авіакомпанії масово перевели парк своїх літаків з іноземних реєстрів (насамперед бермудського) до російського, при цьому частина їх залишилася з подвійною реєстрацією, що є підставою для їхнього арешту лізингодавцями за кордоном.

 

"За словами представника мінтрансу, для виключення порушень конвенції Чикаго бермудським авіавладам необхідно виключити зі свого реєстру повітряні судна, зареєстровані та експлуатовані в росії. Відповідні запити на їхню адресу надсилали російські перевізники. Затягування дереєстрації літаків він назвав "грубим порушенням конвенції Чикаго", – сказано в повідомленні.

 

Через необхідність облітати Туреччину тривалість рейсів, наприклад, до Єгипту зросла на 20-30 хвилин, наголосило видання.

 

Зауважимо, що 6 листопада Туреччина не пропустила до Чорного моря кораблі Тихоокеанського флоту росії, які направлялися атакувати Україну.

 

У березні чотири військові кораблі РФ не потрапили до Чорного моря також через заборону Туреччини.

 

Ще у лютому уряд Туреччини вирішив закрити протоки Босфор і Дарданелли, які з'єднують Середземне та Чорне моря, для руху російських військових кораблів.

 

Як повідомляла «УМ», росії не вдалося шантажувати світ своїм виходом із зернової угоди саме через рішучу позицію Анкари та керівництва ООН.