Словаччина передасть ЗСУ 11 винищувачів МіГ-29

17:37, 06.08.2022
Словаччина передасть ЗСУ 11 винищувачів МіГ-29

Словаччина готова передати Україні винищувачі МІГ-29 у обмін на компенсацію від західних партнерів (Фото з відкритих джерел)

Українські військові отримають від Словаччини 11 винищувачів МіГ-29.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь в сюжеті проекту FreeДом.
 
Він заявив про готовність передати Збройним силам України свій авіапарк з 11 винищувачами МіГ-29. Але наголосив, що країна не може подарувати Україні військові літаки, тому вимагатиме заміни або компенсації їхньої вартості від західних партнерів.
 
«Це ціла ескадрилья, застосування цих літаків не потребує ні перенавчання персоналу, ні модернізацій аеродромної інфраструктури, не вимагає закупівлі якоїсь зброї, якої у нас раніше не було»,- прокоментував експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк.
 
Історія з передачею Україні авіації почалася ще на початку російського вторгнення. Тоді після намірів Європи передати Україні 70 літаків МіГ-29 та Су-25 Путін віддав наказ перевести ядерні війська Росії в особливий режим чергування, і процес забуксував. У Словаччині після передачі Міг-29 натомість очікують від партнерів винищувачі F-16.
 
«Ситуація з передачею Міг-29 - на них виводиться система "свій-чужий", нові радари, нові системи авіоніки. Тобто ці літаки є кращими в порівнянні зі зразками, які є в України»,- сказав військовий експерт Сергій Згурець.
 
Наразі ЗСУ використовують 2 типи винищувачів - МіГ-29 та Су-27. Модернізовані словацькі МіГи значно менші за Су-27.