Зернова угода: українська розвідка не бачить загроз, російські умови відсутні

21:02, 22.07.2022
Зернова угода: українська розвідка не бачить загроз, російські умови відсутні

Кирило Буданов прокоментував зернову угоду. (reuters.com)

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов, який був членом української делегації на переговорах щодо розблокування українських портів для вивезення зерна у Стамбулі, переконаний що у підписаній угоді немає загроз для держави.

 

На його думку, в угоді немає жодної з неприйнятних умов, які намагалася нав’язати росія протягом тривалого часу.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Буданов сказав в ефірі телемарафону в п’ятницю ввечері.

 

«Позицію України абсолютно, 100% відстояли. Всі неприйнятні умови, які намагалася нам нав'язати росія досить тривалий проміжок часу, тут відсутні. Жодної з цих умов не залишилося.

 

росія дуже хотіла супроводжувати військовими кораблями конвої, хотіла щось оглядати на нашій території і так далі. Жоден із цих пунктів не буде реалізований. І росія з цим зрештою погодилася», - наголосив керівник ГУР.

 

За його словами, з військової точки зору Україна не бачить загроз від підписання цієї угоди.

 

І додав: «Є напрацьований фарватер. Судна будуть рухатися виключно цим фарватером. Жодна ділянка узбережжя, окрім згаданого фарватеру, не буде розміновуватися.

 

Тобто якщо хтось думає, що росія зможе під приводом функціонування цього коридору висадити десант, то це абсолютно нереально. Крім того, берег уже захищають берегові ракетні комплекси і роблять такі дії абсолютно нереальними».

 

Як повідомляла «УМ» в Стамбулі 22 липня відбулося підписання угоди про розблокування українських портів для вивезення зерна.

 

Ініціатива, підписана представниками Туреччини, ООН та України, має бути затверджена Кабміном та оприлюднена у повному обсязі.

 

Такий самий документ окремо підписали представники Туреччини, ООН та Росії. З українського боку документ підписав міністр інфраструктури Олександр Кубраков. З російської сторони ініціативу підписав міністр оборони Сергій Шойгу.