Розблокування портів України може принести до $1 млрд експортної виручки

13:42, 18.07.2022
Розблокування портів України може принести до $1 млрд  експортної виручки

Деблокада портів знизить падіння ВВП Украіни

Розблокування  Одеського, Чорноморського та Південного морських портів надасть Україні до 1 млрд доларів  виручки на місяць за експорт, знизить ціни на продукти харчування та уповільнить глобальну інфляцію.
 
Як інформує Україна молода, це повідомило інтернет-видання Forbes.
 
Директор Центру економічних стратегій Гліб Вишлінськи вважає, що розблокування морських портів може принести Україні до 1 млрд доларів додаткової експортної виручки на місяць.
 
«Попередньо йдеться про розблокування 3 портів: Одеса, Чорноморськ та Південний. Вони входять до пʼятірки найбільших портів України за експортом зернових»,—зазначає директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк.
 
Як впевнений стратег фінансової компанії Finteum Андрій Нестерук, також говорить, що робота портів додасть 5% ВВП.
 
«Це дуже багато, це здатність країни довше воювати на місяці,—зазначає він. —Окрім цього, відчутно знизяться ціни на продукти харчування й трішки сповільниться глобальна інфляція», —каже він.
 
На цьому тижні ціни на пшеницю з поставками у вересні 2022 року на біржі в Чикаго знаходяться на мінімальному рівні з лютого - 291 долар. Це на 11% нижче, ніж тиждень тому, і на 38% нижче, ніж під час піку 17 травня.
 
«Ринок у цю ціну закладає вірогідність відновлення морських поставок з України, але не на 100%,—підкреслив Нестерук. - Якщо морські поставки запрацюють повноцінно, то ціни ще впадуть, якщо ні, то виростуть».
 
Як повідомляла УМ, блокада українських портів, що не дозволяє здійснити експорт мільйонів тонн зерна та спричиняє загрозу голоду у світі та війна росії проти України – воєнний злочин, за який росії доведеться нести відповідальність.