Рінат Ахметов відмовився від медійного бізнесу на користь держави

18:26, 11.07.2022
Рінат Ахметов відмовився від медійного бізнесу на користь держави

Рінат Ахметов позбувся однієї з ознак так званого закону про деолігархізацію. (scm.com.ua)

Український мільярдер Рінат Ахметов прийняв вимушене рішення про вихід своєї інвестиційної компанії SCM з медійного бізнесу на користь держави.

 

За його словами, цього тижня Медіа Група Україна (МГУ) відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій своїх каналів, ліцензій друкованих медіа в Україні. Також припиниться діяльність онлайн-медіа МГУ.

 

Як інформує Україна молода, про це Ахметов повідомив у своїй заяві, оприлюдненій на сайті SCM у понеділок.

 

Мільярдер пояснив, що це рішення продиктоване набранням чинності законом "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

 

Але при цьому Ахметов наголосив що "не був, не є й не буде олігархом". Втім,  шестимісячний термін, визначений законом для продажу медіаактивів, а також російська агресія проти України не дають можливості SCM продати медіабізнес на ринкових умовах.

 

За його даними, медіахолдінг складається з 10 ефірних і супутникових телевізійних каналів, інтернет-ресурсів, друкованих ЗМІ та сучасної виробничої медійної екосистеми. Загальний обсяг інвестицій, вкладених у нього, перевищив $1,5 млрд.

 

«Але найбільша інвестиція — це внесок кожного з 4 000 журналістів і співробітників нашої медійної команди. Завдяки вашій роботі канали «Україна» й «Україна 24» стали лідерами в Україні за глядацькою аудиторією, а канали групи «Футбол» збирали мільйони уболівальників перед екранами. Тому мені важко приймати рішення про вихід із медійного бізнесу», - підсумував мільярдер та подякував кожному за спільну працю та спільний успіх.

 

Як повідомляла «УМ», наприкінці січня міністр юстиції Денис Малюська заявив, що  ознакам "очевидного олігарха", визначеним законом про деолігархізацію, відповідають Рінат Ахметов та Ігор Коломойський.

 

І нагадав, що у найближчі місяці вони мають позбутися хоча б однієї з ознак олігарха, визначених законом.

 

Перед тим бенефіціарний власник телеканалу 1+1 Ігор Коломойський вийшов зі складу наглядової ради каналу.