Греція вважає «цирком» та знущанням над Україною німецьку схему передачі бронемашин

22:36, 07.06.2022
Греція вважає «цирком» та знущанням над Україною німецьку схему передачі бронемашин

Німецькі БМП Marder, які уряд Шольца принципово відмовляється постачати Україні. (Фото: funky1opti)

У Міноборони Греції жорстко розкритикували канцлера ФРН Олафа Шольца за відмову надавати Україні військову техніку без посередників.

 

Раніше Німеччина та Греція домовилися про постачання Україні радянських БМП в рамках кругового обміну. Тоді як Берлін зобов'язався поставити Афінам сучасні німецькі бойові машини Marder.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив високопосадовець грецького оборонного міністерства у анонімному коментарі виданню Bild.

 

За його словами, Німеччина затримує постачання військової техніки Греції, яка має замінити передані Україні БМП. Через це ЗСУ не отримають допомоги від Афін ще щонайменше два місяці.

 

«Коли Україна має отримати бронемашини - коли війна закінчиться? Це цирк. Знущання і з України, і з Греції. Для цього просто немає підстав. Олаф Шольц не хоче допомагати Україні без посередників, але й не хоче це відверто визнавати», - обурюється представник Міноборони Греції.

 

У свою чергу грецький військовий експерт Христос Капуцис вважає, що радянські БМП-1, які Греція планує передати Україні, не надто допоможуть українським військовим, бо така техніка є "легкою мішенню".

 

На очевидну недолугість запропонованої німецьким канцлером схеми поскаржився й колишній міністр оборони Греції: «Це цирк. Ми даємо Україні старі танки з боєприпасами, а отримуємо трохи менш старі без боєприпасів».

 

Як пишуть німецькі журналісти, єдиним пояснень таких дій, а також відмови уряду Німеччини напряму поставляти техніку Україні, є те, що Олаф Шольц не хоче безпосередньо допомагати Україні, але не хоче цього відкрито визнавати.

 

                                 Старі радянські БМП, які Греція свого часу купила в Німеччини.

 

Офіційні Афіни вже заявляли, що передадуть Україні анонсовані БМП у кількості близько 100 одиниць та інше озброєння лише після отримання заміни від Німеччини.

 

Раніше Шольц заявляв, що «пишається» запланованим обміном радянських БМП, що перебувають на озброєнні Греції, на німецькі бойові машини Marder.

 

Про угоду щодо постачання бойових машин радянського виробництва БМП-1, які Греція закупила у 1990-х роках з запасів колишньої НДР німецький канцлер оголосив минулого тижня.

 

Тоді як військово-політичне керівництво України неодноразово зверталось до Німеччини з проханням поставити або бодай дозволити закупівлю танків та бойових машин піхоти Marder, які знімають з озброєння німецького Бундесверу.

 

Проте щоразу канцелярія Шольца знаходила все нові й нові причини для відмов – починаючи з загрози «третьої світової війни» та страху перед застосуванням німецької техніки на території росії, і закінчуючи тезами про те, що українцям буде «складно опанувати нову техніку».

 

Мало цього, Афіни наразі все ще чекають запрошення для свого спеціального комітету до Німеччини для перевірки БМП Marder. До складу комітету входять п’ять-шість військових експертів, яким доручено перевірити стан бойових машин і визначити, які з них отримати.

 

Греція ж хоче відправити в Україну старі БМП виробництва НДР лише тоді, коли німецькі БМП будуть на полігоні на островах поблизу Туреччини з необхідними боєприпасами.

 

Як повідомляла "УМ", раніше уряд Швейцарії заблокував поставку Україні Данією броньованих машин швейцарського виробництва.