Очільник МАГАТЕ збрехав про запрошення від України на окуповану ЗАЕС

13:19, 07.06.2022
Очільник МАГАТЕ збрехав про запрошення від України на окуповану ЗАЕС

Викликає чимало запитань подібна незрозуміла поведінка чиновника такого високого рангу з ядерної безпеки у світі, як пана Рафаеля Маріано Гроссі. (Фото: сайт IAEA (МАГАТЕ))

Рафаель Маріано Гроссі, гендиректор Міжнародного агентства з ядерної енергії МАГАТЕ  знову намагається легітимізувати захоплення Росією Запорізької АЕС. Він заявив, що минулого тижня український уряд запросив його очолити експертну місію на Запорізьку АЕС, і що він очолить таку місію, однак НАЕК "Енергоатом" каже, що це неправда.

 

Як інформує УМ, про це повідомили сайт МАГАТЕ, Гроссі у Twitter,, а також 7 червня «Енергоатом» у Telegram.

 

«Ми маємо найбільшу у Європі атомну електростанцію відключену від системи передачі даних про стан ядерних матеріалів, тому ми їдемо до Запоріжжя. На запрошення України. На запрошення України», - написав Гроссі.

 

Водночас «Енергоатом» заявив, що Україна не запрошувала Гроссі відвідати ЗАЕС, а раніше вже відмовляла йому у такому візиті, підкреслюючи, що візит на станцію стане можливим лише тоді, коли Україна зможе повернути контроль над ЗАЕС.

 

«Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі знову бреше... Це повідомлення від очільника МАГАТЕ ми розглядаємо, як чергову спробу будь-яким шляхом потрапити на ЗАЕС, щоб легітимізувати там перебування окупантів і по суті схвалити всі їхні дії.

 

Українська сторона не запрошувала Гроссі відвідати ЗАЕС і раніше вже відмовляла йому у такому візиті, наголосивши, що візит на станцію стане можливим лише тоді, коли нашій країні повернуть контроль над нею», - повідомили в «Енергоатомі».

 

В «Енергоатомі» наголосили, що насправді "втрата зв’язку" ЗАЕС із МАГАТЕ спричинена діями російських окупантів, які відключили в Енергодарі українського оператора Водафон, з яким МАГАТЕ має контракт на передачу даних.

 

В НАЕК підкреслили, що наразі всі точки збору цих даних і сервери, які перебували під контролем Агентства, – закриті й опечатані. Інформація накопичується на сервері та буде передана, коли увікнуть  Водафон.

 

У «Енергоатомі» також не виключають, що "саме російська сторона за попередньою згодою з МАГАТЕ подбала про те, щоб Агентство "втратило контроль" над ЗАЕС, і гендиректор МАГАТЕ мав би привід приїхати на станцію".

 

В НАЕК також нагадали, що в керівництві МАГАТЕ майже чверть – близько 100 осіб – росіяни. І навіть заступник самого Гроссі – керівник Департаменту ядерної енергії Михайло Чудаков – також є громадянином РФ.

 

Як повідомляла "УМ", раніше «Енергоатом» заявив, що на Запорізькій АЕС перебувають близько 500 російських військових, а також велика кількість техніки та вибухівки, тому Україна не може гарантувати безпеку державі і світу, хоча й контролює роботу ЗАЕС.

 

Нагадаємо, представники МАГАТЕ перевірять у чорнобильській зоні відчуження об’єкти використання ядерної енергії та нададуть оцінку спроможності їх безпечного функціонування після звільнення від російських загарбників.