У Польщі припиняють виплати допомоги біженцям з України

14:20, 02.06.2022
У Польщі припиняють виплати допомоги біженцям з України

Українці втратили виплати в Польщі за прихисток

Від 1 липня уряд Польщі зупиняє виплату коштів у розмірі 40 злотих на день, це близько 276 грн українським біженцям.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив заступник голови МВС Польщі та представник уряду у справах біженців Павло Босернакер, пише 
 
«Ми переконані, що багато людей у Польщі здатні стати незалежними та адаптуватися», – сказав він і додав, що також будуть винятки. Для деяких осіб буде розширено пільги: виплати продовжаться лише для багатодітних сімей, вагітних жінок та інвалідів.
 
Уряд Польщі у спеціальному законі про допомогу біженцям з України спочатку гарантував пільгу на перші 60 днів перебування в країні. Місяць тому він продовжив термін ще на 60 днів, але має намір скасувати ці рішення.
 
«Ми виплачуємо величезні соціальні кошти – від 300 злотих для кожного до 500+ злотих на кожну дитину та інших осіб, які можуть претендувати на соціальні виплати. Крім того, ми бачимо, що багато українців шукають роботу, знаходять її та працюють. Ми хочемо стимулювати інших бути активними. Чотири місяці повного захисту – це, на нашу думку, достатній час для адаптації в країні», – сказав у коментарі Rzeczpospolita високопоставлений політик із партії «Право і справедливість».
 
«Станом на 17 травня 2022 року по всій країні було подано понад 190 тисяч заявок на отримання фінансової підтримки. Вони становлять понад 821 мільйон 910 тисяч злотих», – інформують у МВС.
 
Нагадаємо, що польські роботодавці масово звільняють українців.
 
Раніше польські урядовці стикнулися з рядом проблем у працевлаштуванні українських біженців. Більшість з українців продовжують обирати великі конгломерації Польщі, де роботу без знання мови і досвіду знайти значно важче.
 
Як повідомляла УМ, Польща скасувала майже усі пільги на проїзд для біженців з України з 1 червня. Лише за деякими винятками зберігатиметься безкоштовний проїзд на залізниці, та у громадському транспорті для громадян України, які прибули до Польщі після початку нової фази російської агресії.