В Україні обіцяють ліквідувати дефіцит солі

17:17, 26.05.2022
В Україні обіцяють ліквідувати дефіцит солі

Експерти запевняють: дефіцит солі буде ліквідований найближчим часом (Фото з відкритих джерел)

Найбільше підприємство з видобутку солі в Україні - «Артемсіль» через тяжкі бої з російськими окупантами в Донецькій та Луганській областях припинило свою роботу. Наслідком став цефіцит цього продукту в українських магазинах. Тим не менш, найближчим часом його буде ліквідовано.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив глава Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко у коментарі журналістам.
 
Він заявив, що не потрібно піддаватися паніці, оскільки дефіциту солі не буде. Замість продукції "Артемсолі" українці зможуть купувати сіль із країн Європи, але ціна на неї суттєво зросте. 
 
У магазинах вже з'являється європейська сіль та залишки запасів "Артемсолі". На сьогоднішній день оптові ціни становлять від 10 до 14 гривень за кілограм, а у роздробі сіль може коштувати від 25 до 30 гривень.
 
При цьому цінники по 90 гривень у деяких магазинах "розраховані на божевільного", наголосив Дорошенко.
 
Дорошенко нагадав, що дефіцит вини через зупинку підприємства "Артемсіль", на яку припадало 90% ринку. Решта виробників були нішевими і продавали сіль дорожчу з різними добавками і різного помелу.
 
«Зараз виявилося, що "Артемсіль" під окупацією, запаси солі вже виснажені, запасів як таких немає. Якщо до минулого тижня вигрібали залишки то в одному місті, то в іншому, то зараз запасів просто немає»,- сказав він.
 
За його словами, української солі дійсно мало, однак вона буде просто імпортуватися, як і багато інших продуктів.
 
Дорошенко підкреслив, що сіль здалеку не буде возитися, оскільки продукт важкий, але дешевий. Тому вигідно возити дорогу сіль, на якій заробляє кожна ланка поставки.
 
За його словами, хоча ціни зростуть, це суттєво не позначиться на гаманцях українців.
 
«Якщо раніше у вартості консервації вона становила менше відсотка, і ніхто навіть не звертав уваги на вартість, то зараз вона становитиме кілька відсотків у вартості банки з огірками»,- повідомив він.
 
При цьому він зазначив, що ціни на сіль ще довгий час залишаться європейськими, оскільки "Артемсіль" опинилася в окупації, а після звільнення доведеться повністю відновлювати весь цикл виробництва.
 
«Тому що ми знаємо, що звільнені території вимагають майже повного відновлення, тому що нічого не залишається»,- додав Дорошенко.
 
Як повідомляла УМ, Державне підприємство «Артемсіль» змушене було зупинити свою роботу на невизначений термін через активні бої на Донеччині ще у квітні. Відтоді частина співробітників підприємства евакуювалася, а продукцію неможливо вивозити залізничним транспортом через постійні обстріли.