Агресія рф завдала Україні понад $0,5 трлн збитків

16:39, 23.05.2022
Агресія рф завдала Україні понад $0,5 трлн збитків

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі Зеленський закликав світ до відбудови України

Президент України Володимир Зеленський закликав світових лідерів та представників світової бізнес-спільноти долучитися до відновлення нашої держави, оскільки збитки, що нанесли російські агресори внаслідок повномасштабного вторгнення,— колосальні й сягають пів трильйона доларів.
 
Як інформує Україна молода, про це він зазначив під час онлайн-виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі .
 
«Ми пропонуємо світу створити такий прецедент відновлення країни після війни, який продемонструє усім, хто мріє знищити життя сусіда, що війна не дає бажаного результату. Я запрошую вас взяти участь у цій відбудові.
 
Обсяг робіт колосальний – маємо більше пів трильйона доларів збитків. Десятки тисяч об’єктів зруйновані, потрібно відбудувати цілі міста, цілі галузі  і ми пропонуємо спеціальну, історичну, вагому модель відбудови коли у кожної з країн-партнерів або у міст-партнерів, або у компаній-партнерів – буде історична можливість взяти шефство над тим чи іншим регіоном України, містом чи громадою або галуззю»,— наголосив Зеленський.
 
Він нагадав, що вже багато країн обрали для себе конкретний напрямок для шефства при відбудові та подякував усім тим, хто вже надає допомогу та підтримує Україну. 
 
«Британія, Данія, ЄС та інші провідні міжнародні суб’єкти вже обрали для себе конкретний напрямок для шефства при відбудові»,- наголосив президент.
 
Він додав, що завдяки такій моделі відносин післявоєнне відновлення може стати швидким, ефективним і якісним. І це дозволить не тільки залучити найкращих світових спеціалістів, архітекторів, інженерів, будівельників, розробників, менеджерів, інших, але й стане найбільшою в Європі за увесь час після Другої світової війни можливістю для економічного стрибка.
 
Зеленський подякував Швейцарії за проведення у липні конференції в Лугано, яка буде присвячена питанням відновлення України після війни, та висловив сподівання, що до початку цієї конференції держави-партнери України та міжнародні партнери вже сформують свої пакети пропозицій.
 
Також Президент наголосив, що має бути прецедент і покарання агресора і інвестиції у мирне життя.
 
«Російські активи, які розкидані різними юрисдикціями, мають бути знайдені, арештовані чи заморожені, а потім конфісковані і направлені в спеціальний фонд, з якого усі, хто постраждав від цієї війни, зможуть отримати компенсацію. Звичайно, це не просто, але після цього точно не залишиться мотивації у різних агресорів робити те, що зробила і продовжує робити росія. Якщо агресор втрачає все, то це точно позбавляє мотивації розпочинати війну»,- сказав Зеленський.
 
 
 
 
У Давосі з 22 по 26 травня проходить Всесвітній економічний форум. Ця перша за понад два роки очна зустріч присвячена темі "Переломний момент історії: Державна політика та бізнес-стратегії". 
 
На форумі розглядатимуть глобальні проблеми і пошук рішень найнагальніших викликів, включаючи поточну пандемію COVID-19, війну в Україні, геоекономічні потрясіння та зміни клімату.
 
Як повідомляла УМ, під час спільного брифінгу з прем‘єр-міністром Португалії Антоніу Коштою в Києві президент Зеленський наголосив, що Україна потребує всіх можливих видів броньованої техніки для оборони від російських загарбників.