Статус ТПО: хто не отримає гроші у травні

13:55, 27.04.2022
Статус ТПО: хто не отримає гроші у травні

Соціальну допомогу отримають лише дві категорії переселенців

Усі внутрішні переселенці за березень-квітень отримали допомогу розміром 2000 гривень.
 
На дітей та для осіб з інвалідністю виплати становлять 3000 гривень.
 
Однак із травня умови виплат для внутрішньо переміщених осіб будуть інакші, оскільки набула чинності постанова Кабміну №457 від 16 квітня 2022 року. 
 
Так, із 1 травня багатьом переселенцям перестануть виплачувати соціальну допомогу через скорочення переліку категорій. Виплати збережуть лише двом категоріям. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє канал «Пенсійний кур'єр online» у Telegram.
 
Що саме зміниться, детально розповів заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко в ефірі Українського радіо.
 
За словами посадовця, у лютому і на початку березня спостерігалось масове переміщення людей, особливо у північних регіонах — на Київщині, Чернігівщині, та Сумщині. Нині деокупована частина північних регіонів України потроху відновлюється і люди повертаються додому, відтак передбачалося, що за березень і квітень всі внутрішньо переміщені особи отримають виплати від держави.
 
«Із травня буде визначено конкретний перелік територіальних громад, де тривають активні бойові дії і людям небезпечно повертатися до своїх місць проживання. Громадянам, які перемістилися із цих населених пунктів, будуть продовжені виплати»,— розповів Музиченко.
 
Він додав, що якщо у людини було пошкоджено або втрачено житло, то вона також отримуватиме відповідні виплати до того моменту, поки це питання не буде вирішено.
 
Віталій Музиченко повідомив, що конкретної формули визначення переліку громад, де перебувати небезпечно, немає.
 
«Лінія фронту — це досить умовне визначення, бо оперативна ситуація на фронті може змінюватися кардинально навіть упродовж години, не те що тижня чи місяця»,— зауважив він.
 
Водночас попередньо відомо, що буде визначено не перелік населених пунктів, а саме перелік громад, що дає можливість більш точно підійти до ситуації.
 
«У певному селищі можуть не відбуватися бойові дії, але його, наприклад, можуть обстрілювати з ворожої артилерії»,— пояснив урядовець.
 
За його словами, алгоритм визначення цього переліку територіальних громад передбачений законодавством. Подання такого переліку будуть робити обласні військові адміністрації, бо вони можуть володіти максимальною інформацією про те, що відбувається на місцях.
 
«Потім погодження цього переліку відбуватиметься у Міністерстві оборони України з урахуванням даних Генерального штабу чи інших військових підрозділів. Затверджувати цей перелік буде вже Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій»,— зазначив Музиченко.
 
Цього тижня також очікується визначення такого переліку як стартової позиції, щоб забезпечити можливість організувати роботу міністерства на травень, додав посадовець.
 
Як зазначив Віталій Музиченко, міністерство планує розглянути визначені у відповідному переліку громади за поданням обласних адміністрацій.
 
«Вони мають визначити небезпеку чи безпечність таких територій. Людина має право самостійно визначати, де безпечно їй проживати. Ніхто нікуди не змушує або кудись повертатися, або переміщуватися. Це власний вибір людини, ми не можемо на це впливати»,— наголосив він.
 
За словами посадовця, нині уряд лише говорить, що є території, куди вже можна повертатися та які є більш безпечними.
 
Урядовець зауважив, що всі державні гарантії — зокрема пенсії й соціальні виплати — продовжуються в тому числі і на тимчасово окупованих територіях.
 
«Є певні моменти логістичного характеру стосовно потрапляння готівки туди, але там, де люди мають банківські рахунки, де люди отримують виплати через банківську систему, там більш-менш все працює стабільно»,— пояснив він.
 
Музиченко наголосив, що при цьому у багатьох випадках держава продовжує нарахування та виплачує соціальні гарантії не просто вчасно, але й раніше визначених термінів.
 
Віталій Музиченко наголосив, що уряд не відокремлює переселенців першої і другої хвилі.
 
«Є статус внутрішньо переміщеної особи. Нині, на жаль, відбувається так, що людина з окремих районів Донецької чи Луганської областей чи Криму перемістилася вже декілька разів упродовж останніх 7-8 років, залишаючи місця свого проживання. Через повномасштабну агресію нашого північного сусіда наші громадяни змушені повторно переміщуватися в іншу локацію, рятуючи своє життя»,— зауважив урядовець.
 
За його словами, пакет соціальних гарантій для всіх внутрішньо переміщених осіб є однаковим.
 
«Ми зараз не диференціюємо їх жодним чином. Такий пакет на сьогодні збільшений: і розмір виплат, і можливість вирішення проблем»,— додав посадовець.
 
Він пояснив, що серед онлайн-інструментів є сервіс "Дія", що передбачає як первинну реєстрацію осіб, які перемістилися, так і подання інформації для зміни місця реєстрації або місця проживання.
 
«Якщо умовно свого часу людина перемістилася із Криму до Запорізької області або до Херсонщини, а зараз була змушена переїхати у Рівненську область, то вона має можливість подати відповідну інформацію також онлайн для уточнення інформації про фактичне місце свого проживання»,— підсумував Віталій Музиченко. 
 
Як повідомляла УМ, уряд виплатить щомісячну  мінімальну допомогу 2 тисячі гривень українцям, які вимушено покинули свої домівки, та по 3 тисячі гривень на кожну дитину.
 
Як повідомляли, на період воєнного стану сплата податків відтерміновується.

Читайте також: уряд скасовує усі перевірки для бізнесу, натомість пропонує пільгове кредитування.