В Україні масово закриваються ФОПи через тиск

20:12, 21.02.2022
В Україні масово закриваються ФОПи через тиск

Влада не почула підприємців на мітингах, тому лише у лютому закрилося понад 36 тисяч ФОПів. (facebook.com/groups/ukrainebusiness)

На тлі загострення ситуації на Донбасі та тривожних чуток про можливе російське вторгнення в Україну, з'явилася інформація про те, що багато українських підприємців припиняють свою діяльність.

 

Як повідомляє Україна молода, про це поінформував Голова Асоціації представників малого та середнього бізнесу Києва Максим Тютюнников в ефірі 1+1 у понеділок, 21 лютого.

 

За його даними, у лютому 2022 року в Україні закрилося понад 36 тисяч фізичних осіб-підприємців. Вперше за довгий час, за даними сервісу OpenDataBot, кількість відкритих ФОПів виявилася меншою, ніж кількість закритих.

 

Пан Тютюнников каже, що є кілька факторів, які пояснюють те, що відбувається.

 

Окрім несприятливого інформаційного фону про нове вторгнення Росії в Україну, це ще й новий закон щодо обов'язкового використання касових апаратів (РРО) для ФОП з 1 січня.

 

Третім фактором є енергетична криза — збільшення плати за комунальні послуги та оренду приміщення змушують багатьох ФОП закриватися.

 

Збільшилися податки. На це вплинули збільшення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму.

 

В Європейській бізнес асоціації також висловили своє занепокоєння щодо масового закриття ФОПів.

 

"Ще не пройшло і два місяці 2022 року, як бізнес спостерігає значний тиск з боку контролюючих органів - вже до другої компанії від контролюючих органів є претензії щодо заборгованості у сплаті рентних платежів", - наголосили у ЄБА.

 

Члени асоціації вимагають від української влади припинення "дивної тенденції" тиску на бізнес. Тільки так вона зможе зберегти довіру та забезпечити зростання українській економіці.

 

А на рахунок спірних питань, ЄБА заявляє, що вони мають вирішуватися у законний спосіб та за чіткими передбачуваними правилами, єдиними для всіх учасників ринку.

 

Як раніше повідомляла "УМ", активісти руху «SaveФОП» неодноразово мітингували  під Верховною Радою.

 

Протестувальники вимагають збереження спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також скасування вимоги про масове використання касових апаратів.