Зеленський і Ердоган підписали історичну угоду про зону вільної торгівлі

18:39, 03.02.2022
Зеленський і Ердоган підписали історичну угоду про зону вільної торгівлі

Зеленський і Ердоган задоволені переговорами і результатом. (Фото Офісу президента)

Сьогодні в Маріїнському палаці в Києві відбулося урочисте підписання угод українського  та турецького президентів — Володимира Зеленського і Реджепа Таїпа Ердогана. 


Як інформує Україна молода, про це стало  відомо з трансляції церемонії підписання двосторонніх документів Україною та Туреччиною, яку веде Офіс президента.


Серед підписаних документів - угода про вільну торгівлю, яку завізували прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та міністр торгівлі Туреччини Мехмет Муш. 


Зеленський назвав підписання угоди історичним моментом.


"Ми пройшли довгий важкий шлях, щоб відкрити нові горизонти нашої співпраці" , підкреслив він.

 


Напередодні Кабінет міністрів схвалив проєкт угоди про зону вільної торгівлі з Туреччиною.


Як сказала віцепрем'єрка-міністерка економіки Юлія Свириденко, "сторонам внаслідок інтенсивним перемовин вдалося вийти на взаємовигідні умови". Вона додала, що це не лише угода про торгівлю, а й угода про взаємні інвестиції і виробничу кооперацію.


Таким чином, Туреччина значно розширює сектори, у яких українські компанії зможуть працювати на постійній основі. Україна в свою чергу заохочує турецькі підприємства працювати у себе. Угода може дати щороку зростання 2% до ВВП, заявила Свириденко.


Водночас, додала вона, Україна працює над розширенням номенклатур та збільшення обсягів експорт товарів, що мають вищий ступінь переробки та більшу додану вартістю.


Свириденко повідомила, що наразі ми імпортуємо лише десяту частину товарів, а експортуємо – 1100 позицій. 

 


Крім того, міністри підписали угоди про співробітництво у сфері молодіжної політики, податковій сфері, меморандуми про взаєморозуміння у сфері стандартизації та якості, митній галузі.


Також підписано Рамкову угоду про співробітництво у сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях і Протокол між урядами про внесення змін до угоди про співробітництво правоохоронних органів.


Крім того, підписано План дій щодо взаємного визнання програм авторизованих економічних операторів. 


Як повідомляла УМ президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган прибув в Україну з офіційним візитом і привітав варту Маріїнського палацу гаслом «Слава Украні».