В Україні призупиняють роботу всі станції найбільшої мережі газових заправок

15:41, 31.01.2022
В Україні призупиняють роботу всі станції найбільшої мережі газових заправок

Немає попиту - немає реалізації. (Фото з відкритих джерел)

 Із 1 лютого найбільша в Україні мережа газових заправок «Укравтогаз» призупиняє роботу всіх станцій. Причиною цьому стали високі ціни на газ.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба компанії.

 

«З 6:45 1 лютого 2022 року буде припинено комерційне заправлення автотранспорту на АГНКС «Укравтогаз» у зв’язку зі зменшенням обсягів реалізації CNG, зростанням вартості природного газу та електроенергії, а також несприятливої кон’юнктури ринку», — зазначили там.

 

Це вже третій і останній етап призупинення роботи заправок. Частина з них закрилася з 1 грудня, а частина — з 1 січня.

 

У коментарі профільному виданню enkorr очільник «Укравтогазу» Олександр Ватажишин зазначив, що ціна на газ не змінюється, і вона лишається дуже високою на світових ринках.

 

«Ми займаємося покупкою газу, його компримуванням, очищенням та продажем, тому ми так само, як і всі інші промислові підприємства України, купуємо газ на ринку. А на ринку на сьогоднішній день ціна — понад $1 000 за 1 000 кубометрів. Остання була 37—40 тисяч гривень за тисячу кубів. Це не дозволяє нам утримувати клієнтів: за такої закупівельної ціни ми не можемо давати привабливу ціну для своїх клієнтів у порівнянні з цінами інших видів палива», — пояснив він.

 

Ватажишин пояснив, що це є вимушений захід до того часу, доки ціна на газ не стабілізується. Але коли саме це може статися — невідомо. Він розповів, що через високі ціни на газ страждає весь газовий ринок в Україні.

 

Державне підприємство «Укравтогаз» увійшло до складу «Нафтогазу» у 2018 році. Це було зроблено для того, щоб оптимізувати витрати на виробництво, закупівлю газу та боротися з його нелегальним продажем. Сама ж компанія має 90 станцій по всій Україні і посідає третє місце на ринку за продажем газу.

 

На початку 2021 року тисяча кубометрів газу коштувала $200—250. Різке зростання цін розпочалося з другої половини року. Позначку $1 900 за тисячу кубометрів біржова ціна на газ у Європі вперше перетнула 6 жовтня. Згодом ціни знизилися і становили менше ніж $1 000.

 

На початку грудня «Газпром» перестав бронювати потужності газопроводу «Ямал — Європа» на місяць і перейшов на щоденне бронювання.

 

Це спричинило новий сплеск цін на газовому ринку. 21 грудня вартість газу в Європі подолала історичний максимум $2 000 за тисячу кубометрів.