КБ «ЛУЧ» розпочало виробництво другого дивізіону «Нептун»

12:14, 26.01.2022
КБ «ЛУЧ» розпочало виробництво другого дивізіону «Нептун»

Береговий ракетний комплекс РК-360 МЦ «Нептун». (facebook.com/kbluchua)

Державне Київське конструкторське бюро «Луч» (ДККБ «Луч») нещодавно розпочало виробництво другого дивізіону берегового протикорабельного комплексу «Нептун»  для Військово‑Морських сил ЗСУ.

 

Нині тривають ходові випробовування першої серійної пускової установки протикорабельних ракет. Під час цих тестів перевіряється робота гідравліки установки та її систем в зимових польових умовах.

 

Про це інформує Україна молода з посиланням на портал «Мілітарний» у середу.

 

Зокрема, за словами командувача ВМС ЗС України Олексія Неїжпапи, перший дивізіон берегових протикорабельних комплексів «Нептун» буде передано флоту до квітня 2022 року.

 

Нагадаємо, що про плани Міноборони України домовитися про виробництво другого дивізіону берегового ракетного комплексу «Нептун» стало відомо у грудні минулого року.

 

Ще у січні 2021 року у ВМС ЗС України створили ракетний дивізіон, що озброїться «Нептуном», та один з підрозділів перейшов на штат ракетного дивізіону.

 

Контракт на виробництво одного дивізіону комплексу Міністерство оборони уклало наприкінці 2020 року. Фінансування закупівлі комплексу РК-360МЦ «Нептун» на 2021 рік склало 720 164,6 тисяч гривень, що за курсом лютого складає 25,9 млн доларів.

 

 

Береговий ракетний комплекс РК-360 МЦ «Нептун» був прийнятий на озброєння Збройних сил України 23 серпня 2020 року. Після цієї події стало відомо про завершення співпраці у розробці з українським виробником АТ «АвтоКрАЗ» та перехід на шасі марки TATRA.

 

Комплекс «Нептун» оснащено крилатими ракетами Р-360, які здійснюють політ на надмалих висотах на дальність близько 300 км. Ракета має стартовий та маршовий (основний) двигуни. До складу комплексу входять уніфіковані пускові установки, транспортно-заряджаючі машини, транспортні машини та рухомий командний пункт.

 

Зараз в складі однієї з частин ВМС ЗС України відбувається дослідна експлуатація комплексу з пусковою установкою та спецмашинами від КрАЗ. Перші публічні пуски ракети Р-360 провели у січні 2018 року.

 

 

Як повідомляла «УМ», Україна отримала від США 300 протитанкових комплексів Javelin.

 

Загалом у третьому пакеті допомоги США Україні у вівторок доставлено близько 79 тон оборонного озброєння і обладнання.