Посвідчення водія: в Україні введено нові європейські норми

11:42, 01.01.2022
Посвідчення водія: в Україні введено нові європейські норми

Перші посвідчення з відміткою у вигляді коду «78» отримали водії на Хмельниччині. (facebook.com/hsc.gov.ua)

Нові європейські норми у посвідченні водія введено в Україні в останні дні минулого року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомило МВС.

 

Відтепер у посвідченні є відмітка про складання практичного іспиту на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач.

 

Вона зазначається у графі 12 документу у вигляді коду «78». За її наявності водії зможуть керувати авто лише з автоматичною коробкою передач, а за відсутності – з будь-якою.

 

Зміни не торкнуться тих водіїв, яким посвідчення були видані раніше.

 

«Такі нововведення – це ще один крок до приведення бланку національного посвідчення водія у відповідність до міжнародних стандартів, а головне – зміцнення безпеки дорожнього руху. У 2022 році ми активно працюватимемо над системним покращенням процесу отримання посвідчення водія. Нова автошкола базуватиметься на принципах: справедливості, прозорості, вимогливості й відповідальності», - зазначив заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп'ятий.

 

 

У Головному сервісному центрі МВС додають, що перші посвідчення з відміткою у вигляді коду «78» отримали водії на Хмельниччині.

 

Раніше вже змінився дизайн бланку посвідчення – з 2020 року він має темно-рожевий колір, схожий на колір європейського документа, стилізоване зображення Державного прапора України для ідентифікації країни.

 

Також посвідчення стало більш захищеним від підробок. Адже у ньому імплантований захисний елемент, зазначається термін його дії, а також група крові та резус-фактор водія.

 

Нагадаємо, ниніншні зміни у посвідчення водія регламентовані урядовою постановою від 22 вересня 2021 року № 1007. Нею запроваджено цілий ряд нововведень у частині видачі посвідчення водія та допуску громадян до керування транспортними засобами.