В Україні заборонені одноразові пакети з 10 грудня

14:40, 09.12.2021
В Україні заборонені одноразові пакети з 10 грудня

Уже цієї п’ятниці почне діяти заборона про розповсюдження тонких та надтонких пластикових пакетів

Вже цієї п`ятниці з українських магазинів мають зникнути одноразові пластикові пакети. 10 грудня набирає чинності Закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України". 

 

Як повідомляє Україна молода, про це нагадав ексдепутат Київради Костянтин Яловий у соцмережах в четвер.

 

«На першому етапі  обмеження вводиться заборону на розповсюдження тонких і надтонких пластикових пакетів у супермаркетах, аптеках, закладах харчування тощо. Більш міцні пакети з цупкого пластику дозволяється лише продавати. За їх безкоштовне розповсюдження - загрожує штраф до 17 тисяч гривень. Обмеження не стосується біорозкладних пакетів та надтонкої первинної упаковки для свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів та льоду»,— написав пан Яловий. 

 

Як відомо, від пластикових пакетів в останні роки відмовляються все більше країн. Адже саме ця нібито зручна побутова одноразова дрібничка складає значну частину небезпечного пластикового сміття. Щороку в усьому світу використовують близько 500 мільярдів пластикових пакетів. Левова частка від цього потрапляє у природу і протягом десятиліть забруднює навколишнє середовище.

 

«Цікаво, як буде виконуватися новий закон у перші дні? — написав ексдепутат.— Деякі мережі супермаркетів вже давно готуються до переходу на біорозкладні пакети і зможуть легко замінити заборонені пакети на дозволені. Безлічі ж дрібних магазинів, які звикли користуватися звичайними одноразовими "маєчками", доведеться розв'язувати проблему по-своєму.

 

Наскільки готова Україна та українці до заборони, побачимо вже завтра. Тим часом більш раціональні покупці вже давно користуються багаторазовими торбинками з тканини. Цілком підтримую таку альтернативу - це естетично, економно та екологічно.»

 

Як повідомляла УМ, попри те, що в Україні рекордний урожай зернових, майже усе продовольче зерно продане за кордон.