У Полтаві протестують жителі 109-го мікрорайону через відсутність тепла, фото

18:00, 02.11.2021
У Полтаві протестують жителі 109-го мікрорайону через відсутність тепла, фото

Люди вийшли під стіни міської ради, бо їм набридло мерзнути у своїх домівках. (Фото автора)

Понад півсотні жителів 109-го мікрорайону міста Полтава вийшли на акцію протесту біля приміщення міської ради в понеділок, 1 листопада.

 

Напередодні вони навіть вдавалися до перекриття руху транспорту на автодорозі.

 

У людей накипіло на душі, адже тоді як  оселі інших полтавців уже опалюються, у їхніх квартирах холодно. Містяни скаржаться, що на стінах та стелі поселився грибок, через що стало важко дихати, а електрообігрівачі не надто виручають.

 

«Сподіваємося, що влада нас почує й прискорить процес запуску котельні ТОВ  «Полтаватепло», не відтягуватиме його до 1 грудня, адже скоро настануть морози, — висловлює свою думку один з ініціаторів акції протесту — керівник житлово-будівельного кооперативу «РОТОР» Валерій Горобець.

 

— Процес відновлення котельні з невідомих причин затримується. Вважаю, це не що інше, як службова недбалість. Усе це можна було зробити теплої пори року і вчасно подати людям тепло й гарячу воду. До речі, влітку гаряча вода в нашому мікрорайоні вже відсутня понад 10 років».

 

За словами Валерія, нині у квартирах жителів 109-го мікрорайону температура повітря не піднімається вище 14 градусів. Люди хвилюються за своїх дітей, які починають хворіти.

 

«З відчаю багато хто закликає йти гуртом на вулицю Світанкову й палити шини перед будинком міського голови, — додає він. — Хоч я не прихильник радикальних методів боротьби».

 

І додає: «Зрозуміло одне: якщо сидітимемо вдома на дивані, нічого не зміниться. В оселі холодно. А тим часом наші будинки усе обіцяють підключити то до одного теплогенеруючого підприємства, то до іншого. Люди стомилися чекати».

 

Тим часом учасників зібрання запросили до сесійної зали. Непростою, а іноді аж надто емоційною видалася розмова жителів 109-го мікрорайону з міським головою Олександром Мамаєм.

 

  Розмова міського голови Олександра Мамая з учасниками акції протесту видалася доволі непростою.

 

«Скажіть, будь ласка, вам не соромно? Ви ж прекрасно знаєте, що в наших домівках немає опалення, — голосно обурювалася одна літня жіночка. — Звісно ж, ви живете в теплі, тож можете отак єхидно посміхатися. Ти бач, який король знайшовся. Ви прийшли до влади на наших спинах».

 

«Якщо завтра до кінця дня вам усім не подадуть опалення, я перекриватиму рух транспорту на дорозі разом із вами, — пообіцяв керівник міста.

 

            Літня жіночка — міському голові: «Скажіть, будь ласка, вам не соромно?».

 

А тоді пояснив, чому виникла така прикра ситуація:

 

«Ми були впевнені, що ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» добудує котельню за 70 мільйонів гривень (половину коштів мали виділити з міського бюджету, а іншу половину - з обласного), проте з технічних причин підприємство цього не зробило цьогоріч. Тільки в червні я дізнався, що цього року будувати її теплоенерго не збирається. Тоді ми ухвалили рішення повністю привести до ладу котельню ТОВ «Полтаватепло».

 

Олександр Мамай запевнив, що вже надвечір того ж дня жителям 109-го мікрорайону почнуть подавати тепло через перемичку від котельні теплоенерго, а через місяць, як і було обіцяно, запустять котельню ТОВ «Полтаватепло».  

 

Того ж дня міський голова мав підписати меморандум із головою облдержадміністрації Олегом Синєгубовим про те, що гарантуватиме виділення з міського бюджету 35 мільйонів гривень на добудову котельні теплоенерго, аби вже з наступного року жителі 109-го мікрорайону не мали перебоїв із теплопостачанням, а також були з гарячою водою.

 

Коли готувала цей матеріал, до редакції зателефонувала ще одна жителька 109-го мікрорайону Лариса Завгородня.

 

«Перед виборами всі обіцяли, що ми будемо з опаленням — така свистопляска була. А тепер ми з донькою захворіли на коронавірусну інфекцію й сидимо в холодній оселі. Я не знаю, як люди могли знову обрати міським головою Олександра Мамая. Він же слабкий господарник. Через це й Полтава в такому занепаді».

 

Я підбадьорила жінку, поінформувавши, що якщо все буде так, як пообіцяв керівник міста, то сьогодні або завтра вона з донькою буде з теплом.