Петро Порошенко ініціює тринадцяту пенсію за кошти МВФ

13:18, 05.09.2021
Петро Порошенко ініціює тринадцяту пенсію за кошти МВФ

Петро Порошенко під час поїздки до Харкова. (Фото: www.facebook.com/petroporoshenko)

Попередній президент Петро Порошенко закликає владу спрямувати гроші від МВФ на виплати військовим і на тринадцяту пенсію у листопаді.

 

На його думку, гроші, отримані від МВФ як допомога під час пандемії, мають бути спрямовані не на розкрадання, а на соціальний захист громадян – у першу чергу військових та пенсіонерів.

 

Як інформує Україна молода, про це Порошенко заявив під час виступу на форумі “Від фундаменту державності до України майбутнього” у Харкові.

 

“Кошти, які ми отримали зараз 2,7 мільярда доларів від МВФ – це не підтримка України у зв’язку з виконанням якихось програм, це подарунок. Подарунок всьому світу у вигляді 600 мільярдів для того, щоб полегшити вихід з кризи. Куди спрямувати ці гроші? Ми вивчили досвід декількох країн Європи, в тому числі Польщі. Ми в понеділок виходимо з ініціативою, яка називається “Тринадцята пенсія”, – вважає народний депутат від партії «Європейська солідарність».

 

За його словами, ініціатива партії щодо тринадцятої пенсії покликана допомогти тим пенсіонерам України, яким всупереч закону не індексувалися пенсії у зв’язку зі зростанням цін.

 

«У нас же закон чітко передбачає: ціни ростуть – пенсія має підвищитися рівно настільки ж для захисту споживчого рівня життя пенсіонера. Цього не роблять. Пенсіонерів зробили біднішими. Тому всі, у кого пенсія нижче середньої, мають в листопаді отримати тринадцяту пенсію», – пояснив Порошенко.

 

І додав, що матеріальної допомоги потребують також захисники України.

 

«Другий напрям – армія. У 2018-му році, коли ми завершували програму підвищення грошового забезпечення військовослужбовців, середня заробітна платня військовослужбовців у зоні Операції Об’єднаних Сил на 60% була більша середньої заробітної плати в країні. Зараз – на 27% менше», – констатував експрезидент.

 

І додав: «Ми маємо негайно шляхом цих коштів підвищити рівень грошового забезпечення українських військовослужбовців. Це буде справжня шана і повага, бо Збройні сили України користуються найбільшою повагою населення України».

 

За його даними, у ЗСУ наразі є значні затримки з виплатою грошового забезпечення. Тому він звернувся до влади з вимогою негайно погасити ці борги перед захисниками України.

 

Як повідомляла "УМ", уряд планує прибрати сотні штучних бар'єрів у роботі українських підприємців, активізувавши роботу у сфері дерегуляції для такого спрощення.