В Україні відключатимуть боржників від житлово-комунальних послуг

09:58, 26.08.2021
В Україні відключатимуть боржників від житлово-комунальних послуг

Борги населення за комунальні послуги складають близько 71 млрд грн. (Фото з відкритих джерел)

Заборона обмежувати надання житлово-комунальних послуг громадянам в разі наявності заборгованості офіційно скасована в Україні.

 

Адже набули чинності відповідні зміни до законодавства.

 

Як нагадує Україна молода, відповідні поправки були внесені законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж", який був підписаний президентом Володимиром Зеленським 19 серпня.

 

Закон вже набув чинності,передає видання ExPro.

 

Так, документом внесені зміни в закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)".

 

При цьому, із закону виключений пункт про те, що на період дії карантину і протягом 30 днів з дня його скасування забороняється припинення або призупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України в разі їх несплати або оплати в неповному обсязі.

 

Згідно зі змінами, тепер заборона відключати споживачів комунальних послуг у разі наявності заборгованості діятиме тільки на період дії карантинних обмежень "червоного" рівня і протягом 30 днів після їх скасування.

 

У той же час, як і раніше, на час дії карантину заборонено нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, а також примусове виселення боржників з "комуналки" з належного їм житла під час примусового виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги.

 

За даними Державної служби статистики, борги населення за комунальні послуги станом на кінець червня 2021 року становили 70,6 млрд грн.

 

Як повідомляла "УМ", Кабінет міністрів знизив тариф на електроенергію, для тих користувачів, які споживають менше 250 кВт-год електроенергії на місяць. Відтак, з 1 жовтня тариф для цих споживачів складатиме 1,44 грн за кВт-год.