Водень замінить транзит газу через десятки років - оператор ГТС

15:24, 14.08.2021
Водень замінить транзит газу через десятки років - оператор ГТС

У Європі вважають, що за водневою енергетикою майбутнє. (Фото з сайту Pixabay)

Процес розробки ідеї використання водню тільки починається і на це підуть десятки років в Україні. І хоча водень є майбутнім енергетики, але на даний момент він не зможе замінити транзит газу по українській ГТС.

 

Тому навіть у разі запуску в Україні виробництва водню наша держава не зможе лише завдяки цьому ресурсу задовольняти власні енергетичні потреби.

 

Як повідомляє Україна молода, таку думку висловила директор з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями ТОВ «Оператор ГТС України» Ольга Бєлькова.

 

«Створення інвестиційних фондів, які допоможуть Україні декарбонізуватися, - перспективна модель. Але навіть у разі появи реального потенціалу вироблення водню в Україні та його експорту в ЄС ми допоможемо Європі, але не задовольнимо власні енергетичні потреби. Бо Україні теж потрібен газ, і не лише для потреб населення, а й у межах декарбонізації», - цитує експертку пресслужба ОГТСУ.

                                                                         Ольга Бєлькова. 

 

За її словами, на сьогодні можна стверджувати, що велике водневе майбутнє не станеться в Україні та Європі до 2025 року. Але й після 2025 року, без досягнення згоди щодо транзиту газу нашою державою, брати на себе будь-які зобов’язання по водню ризиковано.

 

Коли ж Україні вдасться «зробити водневу мрію реальністю», то це все одно не замінить поточний газовий транзитний статус України і його роль для бюджету та безпеки.

 

«Україна, безумовно, має розглядати всі вигідні для себе проєкти. Однак ми не можемо відмовлятися від власних стратегічних завдань - забезпечення себе і своєї промисловості ресурсом, який потрібен нам у найближчі 20 років. І саме тому ми наполягаємо на збереженні транзиту», - каже пані Бєлькова.

 

За її словами, потрібно готуватися до циклу виробництва і споживання водню, але при цьому дуже ретельно зважити, за рахунок яких ресурсів. Включення ідеї водневого майбутнього потенціалу України в декларативну заяву США та Німеччини вже надихнули ентузіастів цього напрямку.

 

Проте, поки потреби споживачів нашого регіону пов'язані з природним газом. Крім того, майбутнє водню безпосередньо пов'язано саме з газом, тому розмова повинна бути не про компенсацію, а про поєднання.

 

Україна експлуатує газопроводи високого тиску, тому оператор ГТС розглядає транспортування водню тільки в газоподібному стані. Є технології транспортування водню в зрідженому стані і в формі аміаку, але це ніяк не пов'язано з транзитом і може розвиватися як паралельні інновації.

 

Чистий водень небезпечніший від природного газу, тому зараз проходять дослідження про можливості транспортування тільки суміші водню і газу, а не чистого водню.

 

Як повідомляла «УМ», обсяг інвестицій в інфраструктуру водневої економіки по всій Європі може сягнути 430 млрд євро до 2030 року.

 

Європейський інвестиційний банк зацікавлений у розвитку водневої енергетики в Україні, а також проєктами, що стосуються енергоефективності держави.

 

У Міністерстві енергетики заявляли, що розробка Водневої стратегії в Україні буде здійснюватися за сприяння Світового банку та із залученням авторитетних міжнародних компаній й вітчизняних експертів.