Росії складно «зіскочити» з чинної угоди про транзит через Україну – Вітренко

09:19, 01.08.2021
Росії складно «зіскочити» з чинної угоди про транзит через Україну – Вітренко

Юрій Вітренко каже, що Україна не розглядає варіант закупівлі російського газу. (Фото з Фб-сторінки Юрія Вітренка)

Голова правління компанії «Нафтогаз» Юрій Вітренко заявляє, що Росії буде важко «зіскочити» з чинної угоди про транзит газу через Україну, яка діятиме до 2024 року.

 

При цьому, Україна не розглядає варіант закупівлі російського газу та не веде про це переговорів.

 

Як передає Україна молода, про це Вітренко заявив в інтерв'ю Радіо Свобода.

 

«Ми взагалі такий варіант не розглядаємо, ні з ким не ведемо розмову про це. Тут якраз в нас така дуже чітка позиція. Ми в принципі хочемо, щоб Україна почала експортувати газ, а не імпортувати. Ми зараз видобуваємо приблизно 20 мільярдів кубів на рік, а вся Україна споживає приблизно 30 мільярдів кубів. Відповідно 10 мільярдів ми імпортуємо. Але при цьому якщо подивитися тільки на побутових споживачів, то ми побачимо ситуацію трохи іншу", - заявив голова правління.

 

На його переконання, Україна має збільшити видобуток газу, щоб його було більше, ніж потрібно всім споживачам.

 

Щодо чинної угоди про транзит газу через Україну, яка діятиме до 2024 року, Вітренко заявив:

 

«Ми вважаємо, що так. Знову ж таки вона може створювати нам певні проблеми. Але це не є найбільший ризик, скажімо так. При цьому тут просто важливо розуміти, як цей контракт був укладений. Ми починали з того, що Росія не хотіла взагалі будь-який контракт продовжувати або укладати і казала, що, скоріше, Земля буде обертатися навколо Місяця».

 

За його словами, Київ готовий вести переговори про продовження поточного контракту.

 

«На жаль, до речі, переговорів немає. А переговори з німецьким урядом щодо подовження контракту з «Газпромом» теж недоречно вести. Потрібно вести ці переговори з «Газпромом». Але ми наполягаємо на тому, що паралельно, а краще взагалі до того, як будуть переговори з «Газпромом», були переговори з європейськими компаніями. Бо ми зацікавлені в тому, щоб європейські компанії, а не тільки «Газпром» бронювали потужності. І, до речі, не після 2024 року, а зараз», – наголосив Вітренко.

 

Як повідомляла «УМ», глава Нафтогазу Юрій Вітренко констатує, що Україна вже ніяк не вплине на те, що газопровід «Північний потік-2» буде добудований, втім, на його думку, ще можна зробити так, щоб він не був сертифікований.

 

Раніше голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер заявляв, що після введення в експлуатацію нового газогону «Північний потік-2», що має постачати російський газ у Німеччину і далі в Європу в обхід України, і після 2024 року, коли збігає чинність нинішнього контракту на транзит російського газу до Європи через газотранспортну систему України його компанія готова й далі транспортувати газ до Європи через Україну – але вже за новими контрактами, «виходячи з економічної доцільності і технічного стану української ГТС», «на ринкових умовах і за ринковими цінами».

 

США і Німеччина також вважають, що в інтересах України і Європи продовжити транзит російського газу через Україну після 2024 року, коли закінчується термін чинної угоди про цей транзит. Німеччина зобов’язується використовувати всі доступні засоби впливу, щоб уможливити продовження угоди з Росією про транзит газу через Україну на термін іще до 10 років.