Сенат США підтримав новий механізм санкцій проти Nord Stream 2

17:09, 24.06.2021
Сенат США підтримав новий механізм санкцій проти Nord Stream 2

Голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко вітає рішення сенату США.

Комітет з міжнародних відносин Сенату США одноголосно підтримав законопроект про оцінку проекту «Північний потік-2» на предмет корупції та, у випадку виявлення правопорушень – накладення санкцій на пов’язаних з ними фізичних та юридичних осіб.

 

Як інформує УМ, про це 24 червня повідомив голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко.

 

За його інформацією, таке рішення американські парламентарі ухвалили у вівторок, а розгляд документа Сенатом та Палатою представників очікується найближчим часом.

 

«Ці американські законодавчі ініціативи важливі для України в кількох аспектах. По-перше, вони демонструють, що позиція Конгресу щодо «Північного потоку-2» не змінилася: російська труба розглядається як загроза. По-друге, поправку проти ПП2 просували сенатори і з демократичного, і з республіканського таборів. Хочу особисто подякувати сенаторам Бену Кардіну, Роберту Менендесу, Джиму Рішу, Джин Шахін, Теду Крузу, Джону Баррассо. Ну й нарешті, це законодавство може стати реальним інструментом протидії брудним грошам в цьому російському геополітичному проекті», - сказав Юрій Вітренко.

 

Законопроект передбачає, що Державний Секретар США, за погодженням з Міністром фінансів США, на постійній основі здійснюватиме оцінку «Північного потоку-2» та звітуватиме про наявність корупційних схем, а також про іноземних осіб, причетних до корупційних дій, з метою потенційного накладення санкцій.

 

У випадку виявлення правопорушень під санкції можуть потрапити, зокрема, компанії, задіяні у процесі планування, будівництва або експлуатації газопроводу «Північний потік-2». Накладення санкцій відбуватиметься в рамках «Глобального Акту Магнітського» щодо дотримання прав людини.

 

«У цьому контексті варто згадати скандальний звіт незалежних аналітиків Sberbank CIB у 2018 році, які зробили висновок, що головними вигодонабувачами будівництва трьох експортних російських трубопроводів до Китаю («Сила Сибіру») і Європи («Північний потік-2» і «Турецький потік») є не його акціонери, а підрядники, серед яких «Стройгазмонтаж» Аркадія Ротенберга і «Стройтранснефтегаз» (близько 50% належить Геннадію Тимченку та його сім'ї). До речі, аналітиків після публікації звіту звільнили», - додав Юрій Вітренко.

 

Він підкреслив, що нове санкційне положення з відстеження брудних грошей в «Північному потоці-2» в рамках «Акту Магнітського» може стати додатковим ефективним інструментом боротьби з російською газовою трубою. «Команда Нафтогазу та українські дипломати продовжують активно працювати для захисту енергетичної безпеки України», - підсумував голова правління Нафтогазу.