В Україні планується повітряне «Велике будівництво»

13:11, 09.06.2021
В Україні планується повітряне «Велике будівництво»

Аеропорти чи "Нью-Васюки" чекають Україну в 2025?

До 2025 року в  Україні може додатись  16 регіональних «авіахабів» і відповідне зростання бюджету будівництва.

 

Як інформує УМ, про це в своєму блозі написав заступник глави ОП Кирило Тимошенко.

 

"Розвиток мережі регіональних авіахабів. Ми ставимо перед собою конкретну мету - до 2025 року ринок внутрішніх авіаперевезень має зрости до 4 млн пасажирів на рік і до 5 тис.тонн вантажів на рік. Перельоти всередині країни повинні стати доступними для українців, а дорога від будинку до аеропорту - займати мінімум часу. Крім того, українці повинні отримати можливість літати з невеликих регіональних аеропортів за кордон. Плануємо, що через кілька років в невеликих українських містах додатково з'явиться 16 аеропортів", - зазначив  Кирило Тимошенко.

 

 

Отже, завдання - мінімум – потрібно «освоїти»вже закладені в бюджеті 2,4 млрд грн на реконструкцію аеропортів, з них – 1,4 на  аеропорт «Дніпро», і ще мільярд - на аеропорти «Вінниця», «Херсон» і «Рівне».

 

Однак, наразі немає жодного  економічного обгрунтування цього «наполеонівського» плану, аналізу попиту та пропозиції, про прогнози їх розвитку також мова не йде взагалі.

 

Мінінфраструктури повідомляє на сайті, що лише планує налагодити в 2022 році збір статистичних даних для аналізу по транспортній галузі взагалі і авіаперевезень, зокрема.

 

Коли з'явиться результат - невідомо.

 

Тобто  вся інформація для розробки більш-менш адекватного бізнес-плану відсутня, є лише розрізнені дані від діючих авіаперевізників, і то постфактум.

 

Також анонсується створення національного авіаперевізника на базі ДП «Антонов».

 

Парк літаків планують сформувати  на умовах лізингу.

 

Однак, немає особливих надій, що реконструйовані аеропорти будуть рентабельними.

 

Водночас, нагадаємо, Зеленський ще в  лютому на форумі «Україна 30. Інфраструктура» заявив, що на Донбасі побудують один на двох, але новий аеропорт.

 

«Зараз будуть знаходити точку і в цьому році ми почнемо проєктування нового аеропорту для цих двох областей», – заявив він.

 

Правда, з того часу  концепція будівельників мабуть змінилася, і тепер у прифронтовому регіоні за «президентські» аеропорти вже борються і Маріуполь,  і Краматорськ.

 

У першому, за заявою мера Маріуполя Вадима Бойченка, почалося проєктування, у другому ще немає, але вже підрахували вартість реконструкції – голова Донецької ОДА Павло Кириленко назвав суму в 35 мільйонів доларів.

 

Нагадаємо, це неподалік фронту.

 

Радіус ураження ракетами установки «Бук»– 25 кілометрів.

 

Якраз відстань від фронту до Маріуполя.

 

До Краматорська - 45 км.

 

У соцмережах уже щодо цього проєкту озвучують запитання: а чи буде результат, чи ми просто маємо справу з приводом для розпилу?