Німеччина вимагає від Росії зберегти транзит газу по українській території

12:03, 07.06.2021
Німеччина вимагає від Росії зберегти транзит газу по українській території

Бути чи не бути транзити російського газу Україною залишається питанням риторичним

Транзит газу Україною повинен бути збережений і після запуску газопроводу «Північний потік-2».

 

Як інформує УМ, про це заявив офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт, пише агенство Reuters.

 

«Для німецького уряду центральне значення мало і має те, що Україна повинна зберегти за собою статус країни-транзитера газу і з запуском «Північного потоку-2», – повідомив Зайберт, передає Reuters. Таким чином він прокоментував заяву президента Росії Володимира Путіна про те , що «потрібна добра воля» України, якщо вона хоче продовжити транзит після завершення відповідного контракту.

 

«Підписавши договір про транзит, який був укладений за посередництва ЄС та уряду ФРН Росія і Україна намітили шлях для цього і подали важливий сигнал щодо забезпечення безпеки газопостачання Європи», – підкреслив він.

 

Офіційний представник уряду Німеччини очікує, що цей спільний пакет угод буде дотримуватиметься.

 

Варто зауважити, що договір про транзит газу закінчується у 2024 році, але може бути продовжений.

 

Нагадаємо, що 30 грудня 2019 «Газпром» і «Нафтогаз України» підписали мирову угоду в інвестиційному арбітражі у справі про зобов'язання РФ виплатити $7,4 млрд штрафу Антимонопольному комітету.

 

Також Україна і Росія підписали договір про транзит газу строком на п'ять років. Існує можливість продовження ще на 10 років. Вперше в історії України «Газпром» уклав контракт на транзит за європейським принципом «качай або плати».

 

У свою чергу, ексрадниця голови правління «Нафтогазу» Олена Зеркаль заявила, що вирішити долю газопроводу «Північний потік-2» можуть майбутні зустрічі президента США Джо Байдена з президентом України Володимиром Зеленським та Путіним.

 

Путін розраховує, що з часом поставки російського газу в Європу будуть рости. Тому транзит через Україну йому знадобиться навіть після запуску «Північного потоку-2».