Туреччина відкрила нове велике родовище газу в Чорному морі

08:01, 06.06.2021
Туреччина відкрила нове велике родовище газу в Чорному морі

Бурове судно Fatih виявило поклади газу обсягом 135 мільярдів кубометрів на газовому родовищі Сакарья.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган оголосив про виявлення нового великого родовища природного газу під час пошуку природних ресурсів в Чорному морі.

 

За його словами, бурове судно Fatih нещодавно виявило поклади газу обсягом 135 мільярдів кубометрів на газовому родовищі Сакарья.

 

Як інформує Україна молода, про це пишуть світові ЗМІ.

 

Таким чином загальний потенціал розвіданих Туреччиною родовищ становить понад 540 млрд кубометрів газу. Адже у серпні 2020 року Туреччина оголосила про відкриття свого найбільшого в історії родовища об'ємом 405 мільярдів кубічних метрів.

 

 

За словами Ердогана, офіційна Анкара планує перекачувати газ з відкритих нею джерел у власну мережу і вивести газ з цього родовища на внутрішній ринок починаючи з 2023 року, хоча експерти попереджали, що до початку видобутку може знадобитися кілька років і мільярди доларів інвестицій.
 

Прогнозується, що стабільний видобуток почнеться тільки у 2027, або 2028 році. Для цього буде потрібний трубопровід протяжністю не менше 160 км, також необхідно побудувати приймальну станцію.

 

Туреччина вже багато років займається розвідкою енергоресурсів в Чорному морі. Країна, що зіштовхнулася з нестачею власних енергоресурсів, змушена імпортувати більшу частину своїх потреб.

 

Зауважується, що Туреччина сильно залежить від імпорту газу з Росії, Азербайджану та Ірану, а також від імпорту зрідженого газу з Катару, США, Нігерії та Алжиру.

 

Минулого року Туреччина імпортувала 48,1 млрд кубометрів газу, третина якого була з Росії. Туреччина також веде розвідку вуглеводневих ресурсів в Середземному морі, що призвело до напруженості у відносинах з Грецією і Кіпром.

 

Раніше повідомлялося, що Європейський Союз готує новий пакет санкцій проти Туреччини через буріння нафтогазових свердловин в спірних водах Середземного моря — біля узбережжя Греції і Кіпру.