В Україні перевели споживачів на річний тариф на газ: 7,96 за куб

12:15, 01.05.2021
В Україні перевели споживачів на річний тариф на газ: 7,96 за куб

Нафтогаз встановив річний тариф на газ у розмірі 7,96 грн/куб. м.

Річний тариф на газ набув чинності в Україні з 1 травня.  Так, Нафтогаз пропонує за річним тарифним планом газ ціною 7,96 грн/куб.м з ПДВ.

 

Втім, вже влітку ціни можуть знизитися.

 

Як інформує Україна молода, про це нагадує прес-служба Нафтогазу.

 

Зауважимо, що з суботи, 1 травня, в Україні почав працювати так званий "річний продукт" - фіксована ціна на газ, яка буде діяти для українців наступні 12 місяців.

 

Відтак, всі побутові споживачі газу з сьогоднішнього дня за замовчуванням переведені на річний контракт.

 

Однак, газовим компаніям не заборонено пропонувати громадянам і місячні тарифи на газ. Для переходу споживач повинен буде подати відповідну заявку. Крім того, споживач має право перейти до іншого постачальника газу в будь-який момент дії річної ціни.

 

Регулятор має намір дозволити газопостачальним компаніям самостійно приймати рішення про те, чи дозволити споживачеві знову повернутися на річний контракт після переходу на місячну ціну.

 

Також постачальник має право вирішувати, чи приймати назад в обслуговування споживача, який пішов до іншого постачальника.

 

З 1 травня державна компанія НАК Нафтогаз України пропонує за річним тарифним планом газ ціною 7,96 грн/куб.м з ПДВ, без вартості розподілу. Однак в Кабміні очікують, що Нафтогаз і інші компанії влітку знизять ціни на річний продукт, оскільки вони зацікавлені боротися за споживача.

 

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що встановлені правила дозволяють газопостачальникам знижувати ціни в межах річного продукту.

 

"Головне завдання для уряду сьогодні - це встановити зрозумілі, прозорі і справедливі правила на цьому ринку. Для цього з 1 травня в Україні почне працювати так званий "річний продукт". Це фіксована ціна на газ, яка буде діяти для українців наступні 12 місяців", - зазначав пан Шмигаль, додавши, що компанії не зможуть її підвищувати.

 

Нагадаємо, Нафтогаз встановив річний тариф на газ у розмірі 7,96 грн/куб. м (з ПДВ, без доставки). Інші постачальники також публікують свої ціни - не нижче, ніж у Нафтогазу. Як відомо, в опалювальному сезоні, що минає, газ для населення (з січня) коштував 6,99 грн/куб. м.