США радять авіакомпаніям обережніше літати поблизу кордонів України і РФ

18:35, 18.04.2021
США радять авіакомпаніям обережніше літати поблизу кордонів України і РФ

Державіаслужба наголошує, що відстежує ситуацію у повітряному просторі України.

Федеральна авіаційна адміністрація Департаменту транспорту США рекомендує американським авіакомпаніям бути особливо обережними під час виконання польотів над частиною територій України і Росії.

 

Йдеться про прикордонні райони обох держав, де з російського боку зафіксовано  нарощування військ РФ.

 

Як повідомляє Україна молода, повідомляє Державна авіаційна служба України у неділю.

 

Зокрема, Державіаслужба наголошує, що відстежує ситуацію у повітряному просторі країни: вона є спокійною і контрольованою. Наразі небезпеки для цивільної авіації немає.

 

Втім, інформують про рекомендації зі Сполучених Штатів:

 

«У зв’язку із геополітичною напругою, пов’язаною з масштабним нарощуванням збройних сил Російської Федерації вздовж кордонів України та в тимчасово окупованому Криму, сьогодні FAA (Федеральна авіаційна адміністрація Департаменту транспорту США) опублікувала NOTAM А0012/21, яким через потенційні небезпеки FAA рекомендує експлуатантам своїх повітряних суден виявляти особливу обережність при виконанні польотів з/в/над частинами Московського РПІ (району польотної інформації – ред.) (UUWV) та РПІ Ростов-на-Дону (URRV) в межах 100 морських миль від РПІ Дніпра (UKDV), РПІ Сімферополь (UKFV) і РПІ Київ (UKBV) (включаючи частину Киівського верхнього району польотної інформації (UIR) (UKBU) у горизонтальних межах з РПІ UKDV, UKFV і UKBV))».

 

У повідомленні також зазначається, що NOTAM А0013/21 рекомендує зареєстрованим в США авіакомпаніям і повітряним суднам дотримуватися також обережності при плануванні польотів у РПІ Дніпра (UKDV), РПІ Сімферополь (UKFV) і РПІ Київ (UKBV) (включаючи частину Киівського верхнього району польотної інформаціі (UIR) (UKBU) у горизонтальних межах з РПІ UKDV, UKFV і UKBV).

 

Державіаслужба України зазначає, що в межах прямого діалогу з авіаційною владою США запропонувала встановити безпосередню взаємодію між відповідними підрозділами з авіаційної безпеки щодо обміну інформацією та координації дій з реагування на загрози від зони конфлікту на сході держави.

 

Українська сторона також готова надавати повну інформацію стосовно стану аеронавігаційного обслуговування та безпеки польотів в Україні задля скоординованих дій у майбутньому.

 

У службі нагадали, що з метою забезпечення безпеки польотів цивільних літаків у повітряному просторі під відповідальністю України є певні обмеження, які діють з 2014 року і пов’язані з агресією РФ на сході країни і тимчасовою окупацією Криму.

 

Весь інший повітряний простір під відповідальністю України наразі є безпечним і доступним для планування і виконання польотів повітряних суден цивільної авіації, запевнили в Державіаслужбі.

 

Там також нагадали, що в Україні діє спеціальна процедура раннього попередження про загрози для цивільної авіації з метою негайної реакції на виявлені та потенційні загрози, що виникають в зоні конфлікту.

 

Як повідомляла «УМ», російське військове командування перебазувало ескадрилью штурмовиків Су-25СМ3 з аеродрому в Ставропольському краї на оперативні аеродроми окупованого Криму.

 

Посол України в Німеччині Андрій Мельник закликає офіційний Берлін допомогти Києву зі вступом в НАТО.