Яхта Медведчука «Романс 1» арештована судом

17:29, 09.04.2021
Яхта Медведчука «Романс 1» арештована судом

Яхта належить Віктору Медведчуку і неодноразово ходила до Криму і назад.

Херсонський міський суд наклав арешт на судно «Романс 1» (Romance 1), яке неодноразового порушувало порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму та виїзду з півострова.

 

Дана яхта належить лідеру ОПЗЖ, нардепу Віктору Медведчуку, куму президента Росії Путіна.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють Офіс генпрокурора і СБУ в п’ятницю.

 

Зазначається, що це рішення ухвалено 9 квітня за клопотанням прокуратури АРК й СБУ, у продовження санкціонованих заступником генпрокурора Гюндузом Мамедовим обшуків в офісах Всеукраїнського громадського руху "Український вибір – Право народу" Медведчука.

 

Згідно з документами, котрі є в наявності Служби безпеки України, яхта належить Віктору Медведчуку і неодноразово ходила до Криму і назад.

 

Судно курсувало під прапором України і принаймні двічі – в жовтні 2017 року – порушувало встановлені правила: зокрема, заходило в окуповані Ялту та Севастополь.

 

Тоді як Україна після окупації Криму, з липня 2014 року, припинила функціонування всіх портів окупованої території АР Крим та м. Севастополя.

 

Захід суден до закритих морських портів на території окупованого півострова кваліфікуються як дії, що підривають суверенітет України та порушують норми національного законодавства.

 

Це тягне за собою кримінальну відповідальність судновласників, операторів та капітанів суден.

 

На даний момент триває досудове розслідування за:

 

- ч. 1 ст. 111 УКУ (державна зрада);

- ч. 3 ст. 110-2 УКУ (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України);

- ч. 1, 2, 3 ст. 332-1 УКУ (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї);

- ст. 291 УКУ (порушення чинних на транспорті правил).

 

Як повідомляла «УМ», цього ж дня правоохоронці провели обшуки на базі охоронної фірми «Шторм», яку також пов’язують із Медведчуком. Обшуки відлися на Трухановому острові у столиці.