Слід української корупції знайшли у 80 країнах світу - Ситник

16:25, 19.03.2021
Слід української корупції знайшли у 80 країнах світу - Ситник

На сьогодні складно назвати суму незаконно виведених з України коштів

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) виявило слід української корупції у близько 80 країнах світу. У цих країнах відмивалися незаконно виведені гроші.

 

Як інформує УМ, про це на міжнародному кримінально-правовому форумі заявив директор НАБУ Артем Ситник, передає сайт бюро.



"За майже 6 років нашої роботи ми зафіксували слід української корупції у близько 80 країнах світу. Це країни, куди особи, підслідні НАБУ, - а це чиновники вищої ланки - вивели вкрадені в Україні кошти і надалі їх легалізували", - зазначив він.

 

За його словами, на сьогодні складно назвати суму незаконно виведених з України коштів, але мова йде про мільярди гривень.

 

Він також зазначив, що НАБУ взаємодіє з компетентними органами інших країн і одним з успішних прикладом є викриття колишнього керівника "Укравтодору" Славоміра Новака. Його звинувачують в організації злочинної групи, яка отримувала вигоду від корупції, коли він керував автодором. Крім того, за даними слідства, він підробляв медичні документи.

 

Як повідомляла УМ, 15 лютого голова правління "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін заявив, що влада готує нову спробу звільнити директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. За його словами, звільнення Ситника є особистим рішенням президента.

 

На початку 2020 року в Верховній Раді збиралися розглянути постанову про звільнення Ситника через визнання винним в адміністративному правопорушенні, пов'язаному з корупцією. На розгляд депутатів вона так і не потрапила.

 

В серпні 2020 року Конституційний Суд визнав неконституційним указ про призначення Ситника директором НАБУ. Попри це Ситник залишився на посаді, оскільки скасування указу не означало припинення повноважень директора НАБУ. 

 

  •