Завершення «Північного потоку-2» в обмін на допомогу Україні: Німеччина звернулася до США

09:13, 19.03.2021
Завершення «Північного потоку-2» в обмін на допомогу Україні: Німеччина звернулася до США

Німеччина просить США відмовитися від подальших санкцій на газопровід.

Німецький уряд пообіцяв Сполученим Штатам посилити підтримку України. В обмін просять надати можливість завершити будівництво "Північного потоку-2".

 

Як інформує УМ, про це пише Handelsblatt з посиланням на джерело в урядових колах.

 

Німеччина просить США відмовитися від подальших санкцій на газопровід. 

 

"Економічна доля України тісно пов'язана з суперечливим російським газопроводом "Північний потік-2". Щоб мати можливість завершити проєкт без подальших санкцій США, федеральний уряд пропонує адміністрації США відчутнішу підтримку Україні", - йдеться у повідомленні.

 

Видання зазначає, що економічні успіхи України "вкрай важливі для відомства канцлерки" Німеччини, аби "витримати конфронтацію з Росією".

 

Крім того, Україна має зіграти центральну роль в Green Deal і в середньостроковій перспективі поставляти 7,5 гігават "зеленого" водню в Євросоюз.

 

Нагадаємо, Росія будує газопровід з метою транспортувати природний газ з Росії у Європу, однак в обхід України. Через санкції США роботи над трубопроводом припиняли, однак будівництво відновили у грудні 2020 року.

 

Сенат США у січні 2021 року подолав вето Дональда Трампа на проєкт оборонного бюджету. Він передбачає положення про посилення санкцій проти російських трубопровідних проєктів "Північний потік-2" і "Турецький потік".

 

Зауважимо, що спорудження російського газопроводу вже на фінальному етапі, але з новими санкціями США з’явилися шанси на те, що проєкт так і не буде завершено, попри те, що у Німеччині не хочуть відмовлятися від нього.

 

Принаймні 18 європейських компаній припинили свою участь у проєкті "Північний потік-2" або перебувають у процесі виходу з нього через загрозу санкцій США.

 

24 лютого стало відомо про те, що Wintershall Dea, одна з п’яти компаній-учасниць проєкту зупинила його фінансування.

 

За інформацією німецьких ЗМІ, уряд Німеччини і парламентські фракції правлячої коаліції розглядають чотири варіанти подальшого розвитку подій з газопроводом "Північний потік-2" на тлі загрози санкцій США.