У Києві хочуть збільшити плату за проїзд до 20 грн

08:09, 28.01.2021
У Києві хочуть збільшити плату за проїзд до 20 грн

Столична влада визнає, що передумови для підняття тарифів на проїзд є.

Київська міськдержадміністрація намагатиметься тримати тарифи на проїзд у громадському транспорті і столичному метро «у вузді», оскільки йдеться про питання «великої політики».

 

Тоді як перевізники наполягають на збільшенні плати на проїзд до 16-20 грн, оскільки несуть збитки через карантин, який призвів до зниження пасажиропотоку.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у матеріалах низки столичних видань, а також у повідомленнях КМДА.

 

Зокрема, виконавчий директор Асоціації перевізників Київської області Олексій Павленко припускає, що проїзд подорожчає як у маршрутках, так і у метро. І станеться це вже у лютому.

 

"Вони (керівництво КМДА – Ред.) взяли на себе багато фінансових зобов'язань перед тим же ЄБРР, для отримання нових автобусів. І, я думаю, вони готові до підвищення, але чекають, коли першими зважаться приватні маршрутники", - пояснив Павленко ймовірну причину подорожчання проїзду в громадському транспорті – автобусах, тролейбусах і метро.

 

Тоді як КМДА запевняє, що проїзд у громадському транспорті до квітня дорожчати не буде.

 

"Зараз обговорюють тариф на рівні 16-20 грн. Але ця тема слизька, ніхто вголос не озвучить крім мера. А йому це невигідно. Принаймні, до виборів, про які всі говорять — позачергові парламентські або навіть президентські, заявку на які вже зробив Кличко", - зазначають неофіційні джерела у КМДА у коментарях.

 

Мовляв, на такий непопулярний крок зараз ніхто не піде: транспорт будуть продовжувати дотувати, а кошти на пільговиків будуть виділяти з бюджету.

 

При цьому, столична влада визнає, що передумови для підняття тарифів на проїзд є. Але в бюджеті, який Київрада прийняла на 2021 рік на перший квартал закладена перша компенсація для двох перевізників – Київпастранс і Київський метрополітен.

 

Це дозволить не підвищувати тарифи в першому кварталі. Про це ще наприкінці 2020 року говорив заступник міського голови секретар Київради Володимир Бондаренко.

 

Водночас, деякі інші транспортні компанії розглядають питання підвищення вартості проїзду хоча б до 10-12 гривень.

 

За словами заступника начальника київського метрополітену Наталії Макогон, про підвищення тарифів у підземці мова поки що не йде.

 

А в департаменті економіки та інвестицій КМДА заявили, що вони тільки перевіряють розрахунки того чи іншого підприємства на предмет обґрунтованості ціни, а столичний метрополітен не звертався до них офіційно щодо підвищення цін на проїзд.

 

Як повідомляла "УМ", у 2021 році українців вразили захмарні тарифи.