НБУ рекомендує банкам реструктуризувати кредити позичальників

10:33, 22.12.2020
НБУ рекомендує банкам реструктуризувати кредити позичальників

НБУ рекомендує проводити реструктуризацію дистанційно.

Національний банк України звернувся до приватних банків з проханням реструктуризувати кредити позичальників, які на цей час відчувають фінансові труднощі від введення обмежувальних заходів і не можуть обслуговувати кредити.

 

Як інформує УМ, повідомляє прес-служба НБУ.

 

Відповідні зміни були прийняті постановою Правління НБУ №160 від 21 грудня "Про затвердження Правил діяльності українських банків у зв'язку з встановленням карантину та введенням обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання захворюванню.
 

Як наголошується в документі, банкам дозволено "не поширювати окремі ознаки дефолту на кредити, які будуть реструктуризовані": до 30 квітня 2021 року (включно) для боржників-фізичних осіб; і до 31 травня 2021 року (включно) - для боржників-юридичних осіб.

 

"Реструктуризація повинна, з одного боку, пом'якшити вплив кризи на фінансовий стан позичальників, а з іншого - не створювати ризиків втрати банками капіталу. Реструктуризація не повинна погіршувати умови для позичальника і призводити до підвищення ефективної процентної ставки. Банки не повинні встановлювати комісії за реструктуризацію", - йдеться в повідомленні.
 

Крім того, НБУ рекомендує проводити реструктуризацію дистанційно.
 

Також, банкам дозволено: не посилювати клас позичальника з урахуванням інформації з кредитного реєстру - до 29 квітня 2021 роки; не проводити переоцінку і перевірку стану заставного майна - до 30 березня 2021 роки; не враховувати при оцінці боржників-бюджетних установ виконання показників бюджету за 2020 і 2021 роки - до 4 січня 2023 року.
 

Рішення опубліковане на сайті регулятора і вступає в дію 22 грудня 2020 року.
 

Також ми повідомляли раніше, що НБУ вважає бюджет-2021 занадто оптимістичним. З великою часткою ймовірності бюджет в наступному році доведеться коригувати, вважають в центробанку.