Рада НБУ висловила недовіру Рожковій і Сологубу

12:56, 08.10.2020
Рада НБУ висловила недовіру Рожковій і Сологубу

Рожкова вважає винесення їй недовіри за спілкування зі ЗМІ тривожним сигналом для незалежності НБУ

Рада Національного банку України (НБУ) ухвалила рішення оголосити догану і висловити недовіру першому заступнику голови НБУ Катерині Рожковій і заступнику голови НБУ Дмитру Сологубу через порушення ними стратегії комунікацій і політики "єдиного голосу" (one voice policy) Нацбанку.

 

Як інформує УМ, про це повідомив голова центробанку Кирило Шевченко.

 

"Основою взаємодії НБУ... є стратегія комунікацій... Одним із принципів цієї стратегії є політика "єдиного голосу" (one voice policy). Це означає, що ми як команда однодумців у НБУ маємо дотримуватися єдиної позиції... З огляду на те, що окремі члени нашої команди порушили нашу політику комунікацій, і було ухвалено рішення Ради НБУ", - сказав він в інтерв'ю виданню ZN.ua.

 

За його словами, неузгодженість у комунікаціях формує в учасників ринку невірні очікування, не сприяє побудові довіри до дій центрального банку і може нашкодити взаєморозумінню з міжнародним партнерами, зокрема з МВФ.

 

"Взагалі це історія порушення внутрішніх процедур, а не політичного тиску", - додав голова НБУ.

 

Кирило Шевченко в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" зазначив: "Для мене невід’ємна складова успіху на будь-якій посаді – це командна гра. І її частиною є комунікація. Як ви знаєте, основою взаємодії Національного банку із суспільством, бізнесом, міжнародними партнерами є стратегія комунікацій. Ця стратегія була затверджена ще до того, як я почав працювати у Національному банку", - сказав Шевченко.

 

Він наголосив, що висловлення контрастних поглядів різними членами однієї команди може нашкодити взаєморозумінню з міжнародними партнерами, а особливо це актуально на фоні діалогу з МВФ, який Україна веде зараз.

 

Нагадаємо, Рожковій та Сологубові висловили недовіру через їх публічні виступи, заявив член Ради Національного банку Василь Горбаль.

 

Рожкова вважає винесення їй недовіри за спілкування зі ЗМІ тривожним сигналом для незалежності НБУ, однак Шевченко запевняє, що "це історія порушення внутрішніх процедур, а не політичного тиску". 

 

24 вересня агентство "Інтерфакс-Україна" опублікувало інтерв'ю з Дмитром Сологубом, у якому, зокрема, він заявив, що Національний банк повернувся в ситуацію 2015-го року, коли знову кредит довіри від Міжнародного валютного фонду потрібно здобувати практично "з нуля".

 

Крім того, Сологуб назвав "втраченою" можливість отримати два транші від МВФ до кінця 2020 року.

 

Оголошення догани та недовіри членам правління Національного банку Катерині Рожковій та Дмитру Сологубові відбулося за закритими дверима, без пояснення причин та заслуховування сторін, заявила Рожкова.

 

Заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб заявив, що "виглядає дико отримати догану за професійні та неупереджені комунікації".