«Північний потік-2»: Польща оштрафувала «Газпром» на 6 мільярдів євро

13:28, 07.10.2020
«Північний потік-2»: Польща оштрафувала «Газпром» на 6 мільярдів євро

Станом на 2020 рік будівництво "Північного потоку-2" завершили на понад 90%

Польський антимонопольний регулятор UOKiK оштрафував російський "Газпром" та ще 5 компаній, які беруть участь в будівництві газопроводу "Північний потік-2". Сума штрафів складає 7,6 мільярда доларів та 61 мільйон доларів відповідно.

До таких заходів Польща вдалася через будівництво газопроводу без згоди польського антимонопольного регулятор, мовиться на сайті UOKiK.

 

Окрім чималих штрафів польський антимонопольний регулятор також видав наказ про припинення дії контрактів, укладених для фінансування будівництва газопроводу "Північний потік-2".

 

Також UOKiK фактично заблокував створення спільного підприємства для будівництва "Північного потоку-2", як у випадку з будівництвом "Північного потоку-1".

 

Наразі газопровід будує дочірня компанія "Газпрому" Nord Stream 2 AG, а європейські партнери фінансують проєкт як кредитори. Через це антимонопольний орган Польщі у 2018 році ініціював нове розслідування, вважаючи, що таким чином учасники консорціуму порушили антимонопольне законодавство.

 

Нагадаєм, ще у 2015 році Росія розпочала будівництво газопроводу в обхід Україничерез Балтійське море. Станом на 2020 рік будівництво "Північного потоку-2" завершили на понад 90%. Наразі саме через санкції США Росія не може його добудувати.

 

У разі його завершення Україна ризикує втратити мільярдні прибутки, а Європа втрапить у ще більшу залежність від російських енергоносіїв.

 

Після отруєння російського опозиціонера Олексія Навального одразу кілька країн заговорили про запровадження санкцій проти "Північного потоку-2".

 

Читайте також: Газпром може частково обійти санкції, переставши володіти трубоукладачем для Північного потоку-2

 

Як повідомляла УМ, в серпні польське Управління із захисту конкуренції і споживачів (UOKiK) оштрафувало російську компанію "Газпром" на 213 мільйонів злотих (понад 48 млн євро) через відсутність співпраці в ході антимонопольного розслідування.