Нацбанк фіксує проїдання українцями заощаджень

22:28, 22.09.2020
Нацбанк фіксує проїдання українцями заощаджень

Богдан Данилишин каже про "проїдання" населенням заощаджень.

Турбулентність спостерігається на фінансовому ринку України у вересні. Адже курс гривні до долара з початку місяця девальвував на 2,1%, а попит на валюту переважає над її пропозицією, в середньому, на 23 млн доларів у день.

 

Як повідомляє «Україна молода» такі дані навів голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook  у вівторок.

 

За його даними, надлишковий попит на іноземну валюту задовольняється, в основному, за рахунок валютної позиції банків, а також завдяки інтервенціям НБУ. З початку вересня сальдо інтервенцій НБУ на міжбанку склало мінус 77 млн ​​доларів.

 

Разом з тим, зазначив пан Данилишин, на готівковому валютному ринку продовжує спостерігатися переважання пропозиції іноземної валюти над попитом (з початку вересня банки придбали 113 млн доларів, з початку 2020 року - понад 1,2 млрд доларів).

 

"З одного боку, збільшення пропозиції готівкової іноземної валюти сприяє збалансуванню валютного ринку, з іншого - свідчить про продовження негативних тенденцій щодо зменшення заощаджень домогосподарств, динаміка яких стала негативною з 1 кварталу 2019 року. Іншими словами, це свідчить про "проїдання" населенням заощаджень", - додав голова Ради Нацбанку.

 

Зауважимо, що на 23 вересня Нацбанк в черговий раз послабив офіційний курс гривні - до 28,20 гривні за долар. Американська валюта піднялася до максимуму з початку 2020 року.

 

Згідно з прогнозом аналітиків Альпарі, протягом найближчого тижня очікується зростання курсу долара до гривні. За прогнозом, долар подолає рівень у 28,50 гривень.

 

Як повідомляла "УМ", державний бюджет України на 2021 рік, який зараз готується до затвердження у Верховній Раді, нещадно критикують опоненти та незалежні експерти.