Гектари земель України розграбовані – Лещенко

10:32, 09.07.2020
Гектари земель України розграбовані – Лещенко

В Україні склалася неординарна ситуація – багато громадян уже отримали землі сільськогосподарського призначення, але їхній реєстр до сих пір не складено.

 

Як інформує УМ, про це в коментарі "Українському радіо" заявив голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко.

 

"Наша держава роздала сотні тисяч гектарів землі шляхом безоплатної приватизації, але не має офіційного єдиного реєстру громадян України, які її отримали, – сказав Лещенко. – Наразі триває процес створення такого реєстру".


Керівник кадастрового відомства відзначив, що вже виявлені численні порушення приватизації землі. Так, є дані, що одні й тіж самі люди у різних регіонах України по кілька разів безоплатно отримали по 2 гектара землі. Лещенко запевнив, що інформацію про таких ділків оприлюднять уже найближчим часом:

 

Суспільство має знати своїх "героїв". За ті роки, поки землями розпоряджався Держгеокадастр, тисячі гектарів найкращих земель України були розграбовані. Маю на увазі прибережні зони, рекреаційні зони Причорномор’я та Приазов’я, а також прекрасний природно-заповідний фонд, починаючи від мальовничих Карпат і закінчуючи Пуща-Водицею під Києвом.

 

Різка заява Романа Лещенка відверто шокує. Адже виходить, що держава зараз фактично не знає, кому саме віддала безоплатно землю.

 

Про реєстр земельних ресурсів і аудит роботи Держгеокадастру говорять уже давно. Зокрема, таке завдання Уряд України ставив попередньому голові відомства – Денису Башлику, якого було призначено на цю посаду 27 листопада 2019 року. Перевірка мала на меті: 1) виявити поточні зловживання; 2) дати сигнал новій команді, що будь-які порушення будуть виявлені, а порушники покарані.

 

Як повідомляла УМ, 25 травня 20202 року Кабмін звільнив Дениса Башлика звільнили у травні. Напередодні він заявив, що головним його досягненням на посту стало "відкриття доступу до координат поворотних точок земельних ділянок по всій країні". (Це справді важливо, адже координати поворотних точок – базовий параметр для визначення місця розташування земельної ділянки). Відзначав Башлик і багато інших досягнень його відомчої команди. Але реєстра громадян, які отримали безоплатно землю, в тому переліку не було.

 

10 червня Кабінет міністрів призначив головою Державної служби з питань геодезії, картографії і кадастрів уповноваженого президента України з земельних питань Романа Лещенка.