До України позиватимуться виробники «зеленої» генерації

11:28, 06.07.2020
До України позиватимуться виробники «зеленої» генерації

Власник компанії Seraphim Power Крістіан Шенвізнер попереджає уряд України про майбутні позови.

Власник компанії Seraphim Power Крістіан Шенвізнер попереджає уряд України про майбутні позови іноземних інвесторів в «зелену» енергетику у міжнародних судах.

 

Причина: перегляд Кабміном на чолі з Денисом Шмигалем режиму «зеленого» тарифу, що завдає суттєвого удару по інвесторах у галузь відновлюваної енергетики.

 

Як передає «Україна молода», про це пан Шенвізнер заявив у коментарі Укрінформ.

 

"Міжнародні інвестори розглядають можливість і готуються позиватися до міжнародних та арбітражних судів", - сказав бізнесмен, який інвестував у галузь відновлювальної енергетики України.

 

За його словами, те, що зараз відбувається, є "великим розчаруванням". Пан Шенвізнер нагадує, що лише у 2019 році близько 4 млрд євро було інвестовано в виробництво 4,500 МВт сонячної та вітрової енергетики в Україні при обіцянці встановленого фіксованого тарифу за вироблену кіловат-годину, який гарантувався законодавством до кінця 2029 року.

 

"Зараз, у 2020 році, операторам сонячної та вітрової систем фактично виплачено лише від 5 до 10 відсотків", - констатує інвестор.

 

За його словами, Кабмін заявив восени минулого року про намір переглянути правила, але понад 9 місяців не приймав жодних нових рішень щодо того, як має виглядати нова енергетика. Днями Верховна Рада підтримала без обговорення в першому читанні законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії".

 

Цей проєкт планує знизити "зелені" тарифи на всі сонячні та вітрові турбіни. Тариф буде знижений ретроспективно, тобто також для існуючих та працюючих систем для постачання сонячної енергії на 15%, для вітряних — на 7,5%.

 

Однак, зауважив підприємець, термін виплати компенсації не був продовжений. Це призводить до масованих втрат доходу упродовж усього періоду експлуатації систем, що також може призвести до банкрутства.

 

Крістіан Шенвізнер зазначає, що така ситуація веде до того, що багато інвестицій вже "провалюються", інвестиційні позики не можуть бути погашені: "Ми часто чуємо від керівників уряду, міністрів про важливість інвестицій, що все робиться для покращення клімату, для того, щоб переконати інвесторів, що вкладати в Україну варто і безпечно. Отже, цей випадок для України є драмою".

 

Зауважимо, що компанії з 13 країн — Бельгія, Канада, Китай, Франція, Німеччина, Литва, Нідерланди, Норвегія, Південна Корея, Швеція, Туреччина, Великобританія та США — інвестували українські в проєкти сонячної енергії потужністю 3,5 ГВт та вітрові проєкт потужністю 650 МВт.

 

Як повідомляла «УМ», 10 червня після довготривалих перемовин з інвесторами уряд ухвалив меморандум щодо так званої добровільної реструктуризації "зелених" тарифів.

 

Увечері того ж дня свої підписи під документом поставили прем’єр, в. о. міністра енергетики та представники двох профільних асоціацій. Однак з позицією уряду погодились не всі. Причина – різні погляди на подальший розвиток сонячної генерації.

 

У рамках мемомрандуму із виробниками "зеленої" електроенергії Кабмін зобов'язався до кінця 2021 року повністю погасити наявну заборгованість перед ВДЕ-інвесторами, яка становить 14 млрд грн.

 

Група учасників ринку сонячної генерації має намір розробити і внести до Верховної Ради альтернативний урядовому законопроєкт про підтримку галузі відновлюваної енергетики.