Німеччина відмовила Північному потоку-2

12:39, 15.05.2020
Німеччина відмовила Північному потоку-2

Україна виступає проти будівництва Nord Stream 2

Федеральне мережеве агентство ФРН відмовило у звільненні Північного потоку-2 від правил газової директиви ЄС.

 

Як інформує УМ, про це повідомив посол України в Німеччині Андрій Мельник.

 

"Маємо велику перемогу у Берліні: щойно німецький незалежний регулятор Bundesnetzagentur прийняв остаточне рішення про відмову надати проекту "Північний потік-2" виняток із законодавства ЄС! Навіть якщо тепер долю Nord Stream2 вирішуватиме німецька Феміда, Україна вдячна Німеччині за солідарність", - написав Мельник у Twitter.

 

Раніше повідомлялося, що німецький регулятор ухвалить таке рішення через те, що "Північний потік-2" не відповідає вимогам Закону про енергетику для звільнення від регулювання, адже він не був добудований до певного терміну.

 

Компанія "Nord Stream 2 AG" направила заявку регулятору на початку 2020 року. У німецькому законодавстві є можливість звільнення від регулювання ЄС, але поширюється вона тільки на газопроводи, які були добудовані до травня 2019 року.

 

Газопровід "Північний потік-2" до сих пір не був добудований. У заявці компанії наводився аргумент, що поняття "добудований" або "завершений" не потрібно трактувати вузько, але регулятор з цим не погодився.

 

Як повідомляла УМ, проект будівництва газопроводу Nord Stream 2 для постачання газу в Європу в обхід України здійснював російський Газпром спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

 

Україна виступає проти будівництва Nord Stream 2. Крім того, противниками російського газопроводу є США, Польща і країни Балтії.

 

Раніше передбачалося, що Nord Stream 2 буде запущений до кінця 2019 року.

 

Бундестаг провалив голосування щодо «Північного потоку-2»

 

Україна закликала Бундестаг Німеччини не підтримувати поправки, які дадуть можливість газопроводу Північний потік-2 обійти газову директиву Європейського Союзу.


6 листопада стало відомо, що німецька правляча коаліція розробила новий закон, який має захистити споруджуваний газопровід Північний потік-2 від посилених правил оновленої газової директиви ЄС.  

 

Данія дала свою згоду на прокладення газового маршруту Північний потік-2. Євродепутат зазначив, що тепер можна лише намагатися затримувати реалізацію цього проєкту.

 

Сенат Конгресу США схвалив раніше законопроект про оборонний бюджет на 2020 фінансовий рік, який зобов’язує адміністрацію ввести санкції щодо російських газопроводів “Північний потік-2” і “Турецький потік”.

 

11 грудня за документ проголосувала Палата представників.

 

20 грудня його підписав президент країни Дональд Трамп, і він вступив в силу.Росія після цього говорила, що зможе добудувати "Північний потік-2" своїми силами, без залучення закордонних підрядників.