Ярослав Погорілий звільнений з посади голови Держрезерву

14:36, 14.05.2020
Ярослав Погорілий звільнений з посади голови Держрезерву

Ярослав Погорілий вважає причетними до свого звільнення міністра Ігоря Петрашка і бізнесмена Олега Бахматюка. (Фото з ФБ-сторінки Ярослава Погорілого)

Кабінет міністрів звільнив з невідомих причин Ярослава Погорілого із посади голови Державного агентства резерву України Ярослава Погорілого у середу, 13 травня.

 

Тоді як сам Ярослав Погорілий вважає причетними до свого звільнення міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря  Петрашка і бізнесмена Олега Бахматюка. 

 

Як повідомляє «Україна молода», відповідне розпорядження Кабміну від 13 травня №519-р було оприлюднено у четвер.

 

"Звільнити Погорілого Ярослава Андрійовича з посади Голови Державного агентства резерву України відповідно до частини 1 статті 87-1 Закону України "Про державну службу", - йдеться у розпорядженні за підписом прем’єра Дениса Шмигаля.

 

Іншим розпорядженням №522-р уряд поклав тимчасове виконання обов'язків керівника Держрезерву на заступника Погорілого Микиту Барабаша.

 

У свою чергу пан Погорілий зазначив на сторінці Держрезерву у Facebook, що протягом останніх п’яти місяців працював на «очищення агенства від корупційних схем, які діяли протягом багатьох років», а своє звільнення пов’язує із бажанням очолити ці корупційні схеми міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства  Ігорем Петрашко.

 

За його словами, під його керівництвом була виявлена розгалужена система взаємодії з незаконного збагачення між попереднім керівництвом агентства, директорами підприємств і організацій, що належать до сфери управління Держрезерву та підрядниками.

 

«Всі дані з розкрадання системи держрезерву були передані міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігорю Петрашко під час нашої зустрічі минулого тижня», - повідомив Ярослав Погорілий.

 

І зауважив: «Відмічу, що під час нашої зустрічі пан Петрашко особливо цікавився питаннями закупівлі, зберігання та реалізації зерна підприємствами Держрезерву. Я переконаний, що моє звільнення – це перший крок не лише у відновленні корупційних схем із закупівлі зерна до Держрезерву, а й у плані очолити ці корупційні схеми міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігорем Петрашко».

 

Також Погорілий додав: «За місяць розпочнеться збір озимої і, враховуючи попереднє місце роботи пана міністра, я впевнений, що Держрезерв змусять закупити зерно за завищеною ціною в агрохолдингу «Укрлендфармінг» власником якого є Олег Бахматюк. Для реалізації цієї схеми міністру необхідно, щоб Державний резерв України, Аграрний фонд та Державну продовольчо-зернову компанію України очолювали підконтрольні йому люди».

 

Зауважимо, що у лютому САП повідомила, що начальника Управління державного резерву спіймали на наданні 40 тисяч доларів хабара голові Держрезерву. Тоді голова Держрезерву Ярослав Погорілий заявив, що інформацію про будь-яку спробу дати йому хабар одразу передаватиме до НАБУ.

 

Погорілого призначили головою Державного агентства резерву України 27 листопада 2019 року.