На українських АЕС рекордно впали показники виробітку енергії

15:56, 11.05.2020
На українських АЕС рекордно впали показники виробітку енергії

Потужність генерації українських атомних електростанцій впала до найнижчого в історії показника.

Скорочення виробництва через пандемію коронавірусу призвело до загального падіння електроспоживання в Україні, а це, у свою чергу, неабияк вплинуло на падіння потужностей українських АЕС до історичного мінімуму станом на 10 травня.

 

Зокрема, потужність генерації українських атомних електростанцій впала до найнижчого в історії показника - 7,41 тис МВт, що становить лише 53% від загальної потужності атомної енергетики України - 13,84 тис МВт.

 

Як повідомляє «Україна молода», це засвідчують дані ДП «Укренерго».

 

В останні п’ять років це найнижча потужність АЕС у кожну другу неділю травня на максимумі електроспоживання. Про наявність тренду на зменшення потужностей АЕС також свідчать дані щодо споживання по кожній другій суботі травня в останні роки.

 

Станом на понеділок 11 травня 2020 року потужність генерацій АЕС становить 7,25 тис МВТ.

 

Раніше група народних депутатів звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням вжити заходів щодо недопущення зниження частки електроенергії АЕС у структурі генерації і, відповідно, переглянути прогнозний баланс об'єднаної електроенергетичної системи країни.

 

В.о. міністра енергетики Ольга Буславець заявила, що скорочення роботи атомних блоків пов'язане з ремонтними роботами, які є плановими та відбуваються кожного року.

 

Зауважимо, що держпідприємство «НАЕК «Енергоатом», що є оператором усіх атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивело в резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС у зв'язку з прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії та електроенергії на теплових електростанціях, більшість із яких належить бізнесмену Рінату Ахметову.

 

Експерти критикують рішення керівництва Міненерго як таке, що захищає інтереси приватних компаній-монополістів за рахунок громадян. 

 

Відтак, 7 травня ДБР розпочало досудове розслідування щодо обмеження виробництва електроенергії атомними електростанціями. Розслідування здійснюється за фактом можливих неправомірних дій службових осіб Міністерства енергетики та захисту довкілля України.