Послаблення карантину в Черкасах: поліція відкрила справу

11:55, 01.05.2020
Послаблення карантину в Черкасах: поліція відкрила справу

Патрулі поліції у Черкасах притягуватимуть порушників карантину з числа підприємців до відповідальності. (Фото поліції Черкаської області)

Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом ухваленого у Черкасах рішення про послаблення карантинних обмежень.

 

Про це повідомляє УМ з посиланням на ГУ Нацполіції у Черкаській області.

 

"Сьогодні, 1 травня, Черкаським відділом поліції відомості за фактом прийняття виконкомом відповідного рішення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 325 Кримінального кодексу України", - зазначається у повідомленні.

 

Як додали у поліції, з метою забезпечення виконання вимог чинного законодавства на території міста Черкаси поліцейські у складі мобільних груп проводитимуть превентивну роботу серед представників малого та середнього бізнесу, а у випадку ігнорування заборони та невиконання законних вимог - притягуватимуть порушників до адміністративної відповідальності за статтею 44-3 КУпАП.


Водночас міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пообіцяв жорстку відповідь на скасування карантинних обмежень у Черкасах.

 

"Пане голово міста Черкас, ви загралися! Припиніть ризикувати здоров'ям і життям людей заради політичних ігор! Реагування буде жорстким!" - написав він у Тwitter.

 

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов сьогодні перебуває з робочим візитом у Черкаській області. Тут за весь час спалаху коронавірусу в Україні підтверджені 296 випадків COVID-19. За минулу добу додатково інфікувалися 6 осіб, є і летальний випадок. На цьому тлі міська влада вирішила послабити карантин в обласному центрі.

 

Це може мати дуже негативні наслідки, переконаний очільник МОЗ.

 

"На тлі такої статистика міська влада Черкас вирішила фактично повністю скасувати карантинні обмеження, що були введені урядом. Те, що відбулося у Черкасах, це рішення – відкрити багато магазинів, аж цілі ТРЦ, тераси в закладах харчування – це може звести нанівець всю ту роботу, зроблену за 1,5 місяці. Це може призвести до катастрофічних наслідків", – вважає глава МОЗ.

 

За його словами, діям міської влади нададуть відповідну оцінку, зокрема, – правоохоронці. Сам Степанов наголосив: він категорично засуджує такі дії місцевих чиновників, оскільки вони поставили під загрозу життя людей.

 

Окремо Степанов додав, що весь комплекс заходів, введений в дію урядом, дав можливість уникнути піку захворювання на коронавірус. За його словами, ситуація, яка є зараз із поширенням інфекції в Україні, дозволяє послабити карантин з 11 травня.

 

"Ми пішли іншим шляхом, ніж Іспанія чи Італія. Ми розуміємо, що люди втомилися від карантину, ми щодня аналізуємо ситуацію, готуємо пом’якшення з 11 травня. Наші дані ґрунтуються на думках вірусологів, які знають, що робити в такій ситуації. 11 травня ми будемо робити пом’якшення, бо це дозволяє сьогоднішня ситуація, ми будемо знати, що ці наші дії не погіршать ситуацію", – розповів міністр.

 

В Україні на 9 годину 1 травня зафіксовано вже 10 861 випадок коронавірусного захворювання COVID-19, з них 272 летальні.

 

Так, на ранок 1 травня в Україні зафіксовано 455 нових випадків інфікування коронавірусом - загалом 10 861.