Олексій Любченко хоче контролювати багатства і екологічні податки

19:58, 30.04.2020
Олексій Любченко хоче контролювати багатства і екологічні податки

Олексій Любченко і Сергій Марченко проводили нараду без захисних масок. (Фото Державної податкової служби)

Новий керівник Державної податкової служби Олексій Любченко вважає, що податківці мають перенести адміністративні зусилля з контролю доходів на контроль багатств, а також зосередити увагу на екологічних податках та на імплементації плану BEPS.

 

Як інформує «Україна молода», про це Любченко сказав під час селекторної наради за участі міністра фінансів Сергія Марченка у четвер.

 

«Податкова реформа – це тривалий і багатовекторний процес, і колективу ДПС важливо знайти в ньому своє місце. Декілька світових трендів, на які необхідно звернути увагу в першу чергу: ми маємо зміщувати адміністративні зусилля від контролю доходів над контролем багатств, необхідно загострити увагу на екологічних податках, імплементацію плану BEPS. Мінімізувати податкові розриви, у першу чергу, в майнових податках. Що отримає країна – це однозначно виконання державного бюджету», – сказав пан Любченко.

 

Голова податкової служби також підкреслив, що буде вважати результатом для себе збільшення дистанції між платником податків і податковим інспектором та ще більше наповнення адміністрування сучасними електронними сервісами.

 

«Нагадаю прості речі: забезпечити рівність і справедливість в адмініструванні до фінансово-промислових груп, де основні зусилля ми направимо на тих суб’єктів господарювання, які успішно паразитують на державній власності, державних монополіях. Друге - виконати нарешті пряму задачу служби: розрахувати і мінімізувати втрати бюджету внаслідок податкового розриву як по джерелах надходжень, так і по галузях», – зазначив Любченко.

 

За його словами, обмежені підконтрольні заходи податкової служби будуть направлені на найбільш ризикові сфери оподаткування, щоб не дати можливості використовувати строки позовної давності для ухилення від сплати податків. Також буде відновлений подвійний контроль за ризиками при адмініструванні ПДВ та забезпечена підтримка приватної ініціативи і малого бізнесу.

 

«За короткий час ми реформуємо Службу, сформуємо команду, яка сповнена рішучості довести, що можливо провести ефективні реформи і докорінно змінити імідж податкового органу», - запевнив Любченко.

 

Як повідомляла «УМ», Кабінет міністрів розпорядженням від 29 квітня призначив Олексія Любченка головою Державної податкової служби з 30 квітня 2020 року шляхом укладення контракту про проходження державної служби на період дії карантину. При цьому, уряд повністю проігнорував конкурс, який мав проводитися перед призначенням на цю посаду.

 

Раніше уряд звільнив голову Державної податкової служби Сергія Верланова, який вважає це рішення політичним. Також було звільнено з посади голови Державної митної служби Максима Нефьодова.