Укроборонпром готують до ліквідації

12:27, 23.04.2020
Укроборонпром готують до ліквідації

У концерні вже створили Офіс трансформації та Стратегічний комітет.

Державний концерн Укроборонпром планують ліквідувати й створити на його базі 6 галузевих держкорпорацій – ракетобудівний холдинг, авіаційний, авіаремонтний, бронетанковий, радарний і холдинг морських систем.

 

Про це розповів заступник гендиректора концерну, глава Офісу трансформацій Роман Бондар.

 

За його словами, причина реформування "Укроборонпрому" – неефективне управління більш ніж сотнею розрізнених підприємств-учасників.

 

Для відновлення низки заводів, створять Фонд оборонного оздоровлення, який опікуватиметься реструктуризацією, оптимізацією, фінансовим оздоровленням, перенесенням виробництв і продажем майна. Кошти від продажу направлять на модернізацію та капітальні інвестиції.

 

У концерні вже створили Офіс трансформації та Стратегічний комітет. Обидві команди вже розробляють галузеві стратегії.

 


Наприклад, до складу бронетанкового холдингу, під кодовою назвою ZIMM, увійшли підприємства, які здійснюють ремонт, виготовляють компоненти, проводять дослідження і створюють кінцевий продукт. Такий собі повний виробничий цикл.

 


"Подібним чином будуть створені й інші галузеві холдинги, в основі яких будуть найбільш прогресивні і перспективні підприємства Укроборонпрому.
Що стосується самого концерну, то в тому вигляді і в тій ролі, як він створювався, він точно припинить існування. Ми вважаємо, що Укроборонпром повинен бути ліквідований в результаті реформи", – заявив Бондар.

 

Протягом 2 років Укроборонпром координуватиме процеси трансформації та створення галузевих холдингів. Для кожного з них розроблять систему управління, стратегію, програму капітальних інвестицій, ключові продукти. Після цього держконцерн як корпоративний центр ліквідують, повідомляє пресслужба концерну.

 

За словами Бондаря, для повного реформування концерну необхідні зміни до закону "Про особливості управління обʼєктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі" та ухвалення нового закону "Про корпоратизацію підприємств ОПК". Обидва проєкти знаходяться на розгляді профільного комітету Ради.

 

Від ефективності парламенту залежить й реформування системи корпоративного управління державними оборонними підприємствами.

 

"Без необхідних законів термін створення корпорацій складе приблизно 2,5 року. З прийняттям законів реально впоратися за 6-9 місяців", – сказав Бондар.

 

За результатами 2019 року Укроборонпром, експортуючи товари та послуги, заробив близько 908 мільйона доларів США. Керівник держконцерну Айварас Абромавичус прогнозує, що за динамікою договорів, у 2020 цей показник збільшиться ще на близько 30%.

 


Головними ринками для українського експорту є: Індія; Саудівська Аравія; Туреччина; Близький Схід; Центральна Азія. 

 

Найчастіше експортує Україна протитанкові ракетні комплекси; корабельні газотурбінні двигуни та агрегати; ремонт радянської техніки; модернізація літаків.