Нафтогаз отримав від Газпрому $574 млн за транзит газу

15:13, 04.02.2020
Нафтогаз отримав від Газпрому $574 млн за транзит газу

Юрій Вітренко

У січні Нафтогаз отримав 578,4 млн доларів за транзит газу з Росії - за грудень, січень та лютий.

 

Про це у себе в Facebook написав виконавчий директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко.

 

"У січні Нафтогаз отримав 239,5 млн дол за транзит у грудні, а також 175,1 млн дол передплати за січень та 163,8 млн за лютий. Всього: 578,4 млн дол", - написав Вітренко.

 

З його слів, Україна не "обміняла" позовні вимоги в новому арбітражі на новий транзитний контракт. У січні Нафтогаз би отримав тільки 239,5 млн доларів, і це був би "останній платіж за транзит".

 

Виконавчий директор Нафтогазу зазначив також, що, у випадку продовження попереднього контракту на транзит, то у січні компанія би все одно отримала тільки ці 239,5 млн доларів, через те, що за старим контрактом не було передплати.

 

"І навіть у лютому за старим контрактом Нафтогаз би отримав значно менше грошей за транзит у січні, ніж Газпром сплатив за нього за новим контрактом. Справа в тому, що раніше Газпром сплачував тільки за фактично протранспортовані обсяги, а вони склали лише 46% від законтрактованих. А ось у новому контракті вже діє принцип "качай або плати". Іншими словами, якщо порівняти з попереднім контрактом, то через дію цього принципу у січні 2020 року фактична ставка транзиту газу для Газпрому була більш ніж в два рази вищою, ніж у грудні 2019 року", - додав він.

 

Як повідомляла УМ, у результаті тристоронніх переговорів "Україна-Росія-Європейський Союз" сторони підписали новий контракт на 5 років з можливістю його пролонгації ще на 10 років на аналогічних умовах, мінімальні гарантовані обсяги прокачки — 65 млрд м куб газу на перший рік та по 40 млрд м куб на наступні 4 роки. При цьому, фактичні обсяги можуть бути вищими.