Газпром заплатив Нафтогазу майже $3 млрд

19:13, 27.12.2019
Газпром заплатив Нафтогазу майже $3 млрд

Російський Газпром погасив свій борг за рішенням Стокгольмського арбітражу на суму понад 2,9 мільярда доларів. Це зробили в межах домовленостей щодо продовження транзиту газу, укладених у Мінську 20 грудня.


Про це повідомив виконавчий директор Нафтогаз Юрій Вітренко.

 

"Так, Україна отримала 2,918 мільярда доларів США від Газпрому на виконання рішення Стокгольмського арбітражу! Подробиці згодом...", — повідомив Вітренко.

 

20 грудня представники Єврокомісії, України та Росії досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій.

 

За підсумками переговорів у Мінську Росія та Україна підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через Україну й врегулювання взаємних вимог.

 

Домовленості передбачають підписання контракту на 5 років з можливістю пролонгації ще на 10 років, мінімальний обсяг 65 млрд кубометрів газу в перший рік і по 40 млрд кубометрів - у наступні 4 роки, відкликання майбутніх судових позовів "Нафтогазу" і "Газпрому", згоду "Газпрому" виплатити Україні грошима до Нового року більше 2,9 млрд доларів згідно рішення Стокгольмського арбітражу.

 

Читайте також: Угоду про транзит газу: наша позиція виглядає виграшною, але багато нюансів не оприлюднено