Гройсман хоче домовитися з МВФ не підвищувати ціни на газ

12:16, 15.03.2019
Гройсман хоче домовитися з МВФ не підвищувати ціни на газ

(kmu.gov.ua)

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман ініціює "робочу дискусію" з Міжнародним валютним фондом для обговорення питання доцільності подальшого підвищення ціни на газ для населення.

 

Про це він заявив під час "Години запитань до уряду" у Верховній раді, повідомляє ЄП

 

"Вчора "Нафтогаз" заявив, що він купує дешевший газ. У нас є гранична ціна - 8550 грн за тисячу кубічних метрів. А вони ("Нафтогаз" - ред) говорять, що можна уникнути подальших підвищень [тарифів на газ для населення]", - сказав Володимир Гройсман.

 

"Тому я дам доручення "Нафтогазу" спільно з Міністерством фінансів почати робочу дискусію з Міжнародним валютним фондом, для того, щоб врегулювати це питання, спираючись на пропозиції "Нафтогазу", - заявив прем’єр.

 

Як повідомляла УМ, голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв запропонував Кабміну розглянути можливість повної лібералізації постачання природного газу для всіх категорій споживачів з 1 квітня 2019 року, що дозволить не піднімати ціну на газ.

 

Повідомляється, що "Нафтогаз" здійснив закупівлю газу на точці Словаччини за ціною, еквівалентною 5981 грн/тис. кубометрів. З урахуванням ПДВ та витрат на транспортування і постачання це відповідає роздрібній ціні на рівні приблизно 8380 грн/тис. кубометрів.
 
 
Вперше за час існування режиму покладання спеціальних обов'язків ціна закупівлі газу на європейському ринку знизилася нижче рівня, передбаченого чинною постановою Кабміну про ПСО, підкреслив Коболєв.