Суд Гааги підтримав «Приватбанк» у позові про відшкодування майна в окупованому Криму

15:30, 15.02.2019
Суд Гааги підтримав «Приватбанк» у позові про відшкодування майна в окупованому Криму

"Приватбанк" вимагає 1 мільярд доларів за майно та активи в окупованому Криму (фото: AP)

Постійна палата третейського суду в Гаазі підтвердила свою юрисдикцію у позові "Приватбанку" проти Росії, у якому український банк вимагає відшкодувати 1 мільярд доларів за втрачене через анексію Криму майно та активи.
 
Про це повідомляє прес-служба "Приватбанку".
 
Зокрема, арбітражний суд підтвердив, що державний "Приватбанк" має право на відшкодування за експропріацію Росією активів банку внаслідок анексії Криму в повному обсязі.
 
"Арбітражний суд залишив питання щодо розміру відшкодування, що підлягає сплаті "Приватбанку" за незаконні дії Росії, на наступний етап арбітражного розгляду. "Приватбанк" прагне отримати відшкодування в розмірі понад 1 мільярд доларів", - повідомляють у "Приватбанку".
 
Зазначимо, що Гаазький арбітраж раніше вже виносив рішення на користь українських компаній за втрачене через анексію Криму майно. Позивачами до Росії тоді виступили колишні власники "Приватбанку" та компанії, які їм належать.
 
Нагадаємо, що Третейський суд у Гаазі зобов'язав Росію відшкодувати низці українських компаній збитки за анексію Криму. Зокрема, мова йшла про суму у 159 мільйонів доларів. Росію визнали відповідальною за порушення прав українських інвесторів, починаючи з 21 березня 2014 року, коли Володимир Путін підписав указ про анексію Криму. Позов проти Росії подавали 18 українських компаній, а також одна фізична особа.
 
12 вересня 2018 року стало відомо, що Київський апеляційний суд наклав арешт на акції українських "дочок" російських банків "ВТБ", "Промінвестбанк" та "Сбербанк" для виконання рішення Гаазького арбітражу за позовом колишнього голови ПриватБанку та інших українських компаній, що втратили активи внаслідок анексії Криму. Після цього російський державний "Внешэкономбанк" направив позов проти України до Стокгольмського арбітражу через "експропріацію" активів.
 
29 січня 2019 року Верховний суд дозволив компаніям групи "Приват" конфісковувати майно державних банків Росії в Україні у позові про відшкодування майна в окупованому Криму.